economie

Beleggers opgetogen over fusiegerucht Ahold

Door Remko Nods - 11 mei 2015

Forse koersstijgingen van Ahold en Delhaize maken duidelijk dat beleggers de fusiegeruchten serieus nemen. Ze zien bovendien grote synergievoordelen.

In 2006 spraken de supermarktketens Ahold en Delhaize al eens over een fusie, maar toen ketste die af op de cultuurverschillen.

Nu de familie Delhaize bijna geheel uit de top van de Belgische keten is verdwenen, en de Nederlander Frans Muller de leiding heeft, zijn de kansen op een deal aanzienlijk toegenomen. Muller werkte, voordat hij in november 2013 bij Delhaize aantrad, 15 jaar bij groothandelsconcern Metro AG, het Duitse moederbedrijf van onder meer MediaMarkt.

Geen commentaar

Beide concerns gaven vooralsnog geen commentaar op de geruchten die de Belgische zakenkrant De Tijd het afgelopen weekend verspreidde. Maar beleggers trekken zich daar weinig van aan. De koersen van Ahold en Delhaize stegen maandagmorgen fors: 7 procent, respectievelijk 16 procent.

Beleggers zien de potentiële synergievoordelen van een fusie. Die voordelen – door analisten van ING geschat op 375 tot 500 miljoen euro per jaar – zijn te realiseren via de bevoorrading van, en toelevering aan de supermarkten. Bovendien vullen Ahold en Delhaize elkaar goed aan. Alleen in de Verenigde Staten is er sprake van enige overlap.

Problemen

Toch zijn er ook problemen, vooral bij Delhaize in België, omdat de keten daar marktaandeel verliest aan concurrenten als Lidl. Muller kondigde vorig jaar aan dat hij in België 2.500 banen (van de circa 15.000) wil schrappen om kosten te besparen.

Ahold is qua omzet ongeveer anderhalf keer zo groot als Delhaize, maar het Nederlandse concern is veel winstgevender. Dat maakt een overname waarschijnlijker dan een fusie op basis van gelijkheid. Bij een overname zal de waardebepaling echter een lastige exercitie kunnen worden. Sinds begin dit jaar is de beurswaarde van Delhaize gestegen van 6,2 miljard euro tot 8,6 miljard vandaag. Voor een bedrijf dat vorig jaar een nettowinst boekte van slechts 89 miljoen euro, is dat extreem hoog. De beurswaarde van Ahold is vandaag 17 miljard euro. Vorig jaar verdiende Ahold 594 miljoen euro netto.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.