economie

De huizenmarkt veert op, met dank aan de Heilige Jozef?

Door Fleuriëtte van de Velde - 01 mei 2015

Fleuriëtte van de Velde, economieredacteur van Elsevier, merkt dat de Heilige Jozef profiteert van de malaise op de huizenmarkt.

In tijden van nood zoeken mensen hun heil bij het bovenaardse. Sinds de verkoop van huizen in 2008 dramatisch inzakte (en honderden makelaars failliet gingen) deden verkopers van beelden van de Heilige Jozef goede zaken.

Jozef is beschermheilige van huis en gezin en volgens het volksgeloof bevorderlijk voor de verkoop van het huis. Mits de bijbehorende rituelen keurig worden uitgevoerd. Zo moet het beeld – nogal oneerbiedig – op zijn kop in de grond (of in een bloempot) worden begraven, met het gezicht naar het huis.

Bidden mag, maar hoeft niet. Tal van wanhopige eigenaren die hun huis maar niet verkocht kregen, staken de afgelopen jaren een ­Jozefbeeld in de aarde. Vooral nadat lokale media verhalen optekenden van wonderbaarlijk snelle verkopen dankzij hulp­makelaar Jozef.

Dringen

Of het helpt? ‘Natuurlijk,’ zegt Carin Ory, eigenaar van religieshop Barbara uit het Gelderse Dreumel, die Jozefbeelden van 12 centimeter hoog verkoopt voor 10,95 euro. ‘Het aantal verkochte huizen stijgt toch?’

Dat laatste kan niet worden weerlegd. De huizenmarkt trekt onmiskenbaar aan. In maart registreerde het Kadaster 13.393 verkochte huizen, bijna 34 procent meer dan in maart 2014. In het eerste kwartaal van 2015 werden ruim 19 procent meer huizen verkocht dan een jaar eerder.

Hulpmakelaar

Verkoopprijzen stijgen, in alle provincies. In Amsterdam gingen rond Kerst vorig jaar huizen ­alweer weg boven de vraagprijs. Inmiddels staan huizen­kopers in steeds meer plaatsen te dringen. Financiering onder voorbehoud? Ga weg!

Als het huis is verkocht, is het gebruikelijk het beeld van de heilige hulpmakelaar mee te nemen naar het nieuwe huis. Wie niet meer weet waar hij Jozef heeft begraven, kan natuurlijk altijd nog die andere heilige aanroepen, Antonius. Die helpt Jozef vast en zeker terug te vinden.

Elsevier nummer 19, 9 mei

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.