economie

De olijfoliewereld kijkt in spanning naar de regio Apulië

Door Michiel Dijkstra - 19 mei 2015

Michiel Dijkstra, economieredacteur van Elsevier, ziet dat olijfolie duurder wordt en concludeert dat het wel eens nog erger zou kunnen worden.

Benzine is relatief goedkoop dit jaar, maar een ander soort olie wordt in rap tempo duurder: olijfolie. Vorig jaar, 2014, was al een historisch slecht oogstjaar door droogte en plantenziekten. Dit jaar zou wel eens nog erger kunnen worden.

De olijfoliewereld kijkt in spanning naar de regio Apulië, de hak van de Italiaanse laars en een belangrijke olijfolieproducent. Veel olijfbomen daar zijn besmet geraakt met een bacterie die ze doet verkleuren en sterven. Een drama voor de olijfgaarden in de regio.

‘De bladeren zijn niet langer groen, maar rood zoals de aarde rondom Lecce,’ schreef het Italiaanse weekblad L’Espresso. Lecce is een grote stad in Apulië.

Xylella fastidiosa

De bacterie, de Xylella fastidiosa, zorgde er in 2014 al deels voor dat de Italiaanse olijfolieproductie met 35 procent daalde. ‘Olijfbomen kennen beurtelings een goed en een slecht oogstjaar,’ vertelt Gregor Christiaans (47) van horecagroothandel Olijfbedrijf. ‘Dit jaar zou een goed jaar moeten zijn, maar dat is nog maar de vraag. Iedereen is nerveus vanwege Apulië.’

Uit voorzorg worden hele boomgaarden in de Italiaanse regio omgehakt. Frankrijk en Spanje hebben een importverbod ingesteld op landbouwproducten uit Apulië om besmetting te voorkomen.

In Nederland is de prijs van olijfolie door de slechte oogst al 20 procent gestegen, schat Christiaans. Italiaanse olie kan door de Xylella-bacterie nog eens 20 procent duurder worden. ‘Speciaalzaken zullen moeite hebben om flessen van bepaalde olijfgaarden in te kopen. Soms is er gewoon niets.’

Als u een fles Italiaanse olijfolie aantreft van minder dan 10 euro per liter, dan is dat volgens Christiaans waarschijnlijk olie van vorig jaar. Of het is olie uit een ander land die als Italiaans wordt verkocht: ‘Er wordt veel gefraudeerd.’

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.