economie

Deal met Griekenland dichtbij? Er is nog veel werk nodig

Door Shari Deira - 29 mei 2015

Er is nog heel wat nodig voor er een deal over de Griekse schuldenproblematiek zal worden bereikt. De ‘problemen en uitdagingen’ van Griekenland zijn ingewikkeld en moeten worden aangepakt.

Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) zei vrijdag dat Griekenland ‘substantiële’ verschillen in mening met zijn geldschieters moet overbruggen.

Geldschieters

Moscovici is in Dresden voor de G7-bijeenkomst, een vergadering van zeven grote industriële landen. Hoewel er de afgelopen tijd veel vooruitgang is geboekt, is een deal tussen Griekenland en de geldschieters niet zomaar beklonken.

‘Eerst moeten we het tweede steunprogramma beoordelen om het programma af te sluiten, en dan kunnen we verder kijken naar toekomstige overeenkomsten,’ zegt de eurocommissaris. ‘Er mag geen verwarring bestaan over de problemen, de uitdagingen. Deze zijn allemaal ingewikkeld, en moeten allemaal worden aangepakt.’

Deal

Toch is het belangrijk dat er snel een deal is over de toekomst van Griekenland. Het land heeft al diverse keren benadrukt dat het in juni al niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Vier termijnen van 1,6 miljard euro moet Griekenland overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Minister Nikos Voutsis (Binnenlandse Zaken) zei vorige week nog dat er geen geld is om over te maken aan het IMF. IMF-topvrouw Christine Lagarde gelooft niet meer in tussenoplossingen voor Griekenland, en zegt dat er alleen meer geld komt als er een alomvattend akkoord is.

Een Grieks vertrek uit de eurozone zou volgens minister Yanis Varoufakis (Financiën) een ‘catastrofe‘ zijn, maar Lagarde denkt dat de eurozone een Grexit uiteindelijk wel zou overleven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.