economie

Deze maand vakantiegeld: krijgt u minder dan vorig jaar?

Door Shari Deira - 07 mei 2015

Voor werkende Nederlanders is het volgende maand eindelijk tijd voor een extraatje: het vakantiegeld. Maar voor de meeste werknemers valt het bedrag dit jaar tegen, vooral bij inkomens van anderhalf tot twee keer modaal.

Uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP blijkt dat het vakantiegeld dit jaar voor het eerst in jaren lager uitvalt.

Vakantiegeld

Voor werkenden met een minimuminkomen verandert er niets aan de hoogte van het vakantiegeld. Krijgt u dit jaar minder dan andere jaren?

  • Salaris van anderhalf keer modaal (3.993 euro bruto per maand): netto 242 euro minder
  • Twee keer modaal (5.300 bruto per maand): netto 204 euro minder
  • Modaal inkomen (2.662 euro bruto per maand): 59 minder
  • Minimumloon: vakantiegeld blijft gelijk

Loonstrook

Dat Nederlanders dit jaar minder vakantiegeld krijgen, bleek eerder dit jaar al. In januari zagen de meeste werknemers hun nettoloon stijgen, als gevolg van gesleutel aan fiscale heffingskortingen (de algemene korting voor alle belastingplichtigen en de arbeidskorting voor werkenden), schreef weekblad Elsevier destijds.

Iemand met een modaal salaris ging er per maand 12 euro netto op vooruit, anderhalf keer modaal 45 euro per maand en tweemaal modaal kreeg 61 euro meer per maand. Niet alleen het vakantiegeld, maar ook bijzondere beloningen, zoals de dertiende maand en bonussen worden zwaarder belast.

Het ADP concludeerde toen al: ‘Van het gunstige beeld blijft dus minder over.’ Dat bijzondere beloningen zwaarder worden belast, heeft te maken met de afbouw van heffingskortingen: die worden steeds inkomensafhankelijker. Hoe meer iemand verdient, hoe lager de korting en hoe meer belasting moet worden betaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.