economie

Dit zijn de honderd grootste familiebedrijven van Nederland

Door Ron Kosterman - 07 mei 2015

Familiebedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Volgens onderzoek van Nyenrode Business Universiteit zijn de ruim 260.000 familiebedrijven goed voor ruim de helft van het geld dat in dit land wordt verdiend.

De verklaring van het succes? Familiebedrijven zijn behoudend en kijken naar de lange termijn. ‘Wij denken niet in kwartalen, maar in generaties,’ zeggen ondernemende families vaak.

Elsevier presenteert dit jaar voor de derde keer de Top-100 van naar omzet gemeten grootste familiebedrijven van Nederland. Elsevier maakt daarbij gebruik van de databank Reach van Bureau van Dijk. Daarin zijn de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekeningen en andere belangrijke gegevens opgenomen. Ook raadpleegde Elsevier websites van bedrijven of werd bij bedrijven om aanvullende informatie gevraagd.

Bloedverwanten

Om te bepalen of een bedrijf een familiebedrijf is, volgt Elsevier de meest gebruikte definitie daarvan, die van de European Family Businesses, een lobbyclub van grote familiebedrijven. Die definitie stelt onder meer dat de meerderheid van de zeggenschap (direct of indirect) in handen moet zijn van één of meer natuurlijke personen of bloedverwanten die de onderneming hebben opgericht of verworven.

Elsevier voegde – voor opname in de Top-100 – twee criteria toe: bij bedrijven moet minimaal de tweede generatie betrokken zijn en ze moeten zelf produceren, handelen of diensten verlenen, niet alleen investeren in andere bedrijven. Daardoor ontbreken de grote investeringsmaatschappijen van families. Denk aan HAL Trust van de Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm.

Jaarcijfers

Nog een eis: bedrijven moesten vóór 29 april jongstleden (de peildatum) in elk geval de jaarcijfers over 2013 hebben bekendgemaakt. Of ze staan met die cijfers in de lijst, of die over 2014. Oudere cijfers worden niet geaccepteerd. Dat leidt ertoe dat onder meer supermarktketens Boni en Vomar niet in de Top-100 staan, terwijl ze daarin vermoedelijk wel thuishoren.

Heineken, Sligro Food Group en Hunter Douglas zijn de enige beursgenoteerde bedrijven in de lijst. De families erachter hebben – ondanks de aanwezigheid van externe aandeelhouders – de macht in handen.

Elsevier miste in 2014 drie familiebedrijven die nu wel in de lijst staan: visser Parlevliet & Van der Plas, chemicaliënhandelaar Caldic en eierproducent Gebroeders van Beek Group. Andere nieuwkomers staan erin door sterke groei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.