economie

Duitse hypotheek afsluiten in Nederland: is dat verstandig?

Door Heidi Klijsen - 19 mei 2015

Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Dit keer vragen over een Duitse hypotheek, het verzamelinkomen en PostNL.

Wij hebben onlangs een ander huis gekocht en zijn op zoek naar een voordelige hypotheek. Nu heb ik begrepen dat je in Nederland ook Duitse hypotheken kunt afsluiten, tegen een lager tarief. Is dat verstandig? En kun je met zo’n Duitse hypotheek ook aanspraak maken op aftrek van de hypotheekrente? A.G., Amstelveen

Afgelopen jaar had ik inkomsten uit AOW, pensioen en andere uitkeringen. Over een groot deel betaal ik 42 procent belasting. Mijn vrouw had alleen een kleine pensioenoverbrugging. Het is voordeliger als mijn verzamelinkomen lager was en het hare hoger. Mag dat? T.H., Utrecht

Onlangs kreeg ik een kaartje van PostNL bij een brief. De afzender had onvoldoende gefrankeerd en daarom moet ik 2,07 euro betalen. Dat is veel meer dan die ene postzegel kost. Mag PostNL dat zomaar doen? En wat gebeurt er als ik niet betaal? H.V., Breda

Hebt u ook een vraag? Stuur uw vraag naar Lezers vragen Elsevier, Postbus 152, 1000 AD Amsterdam. Of mail de vraag naar [email protected] Beantwoording kan enkele weken duren en wij kunnen niet alle vragen beantwoorden. Aan de antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend. Individuele situaties en omstandigheden kunnen afwijken van de vragen zoals hier beantwoord. Wij adviseren u daarom altijd zelf deskundig advies in te winnen.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.