economie

Grieken bereid tot compromis: binnen een week moet deal er zijn

Door Shari Deira - 30 mei 2015

De regering van Griekenland denkt dat er deze week een akkoord wordt bereikt met Europese geldschieters over de financiële toekomst van het land. De Grieken zijn bereid om delen van het anti-bezuinigingsprogramma uit te stellen.

Minister Nikos Voutsis (Binnenlandse Zaken) zegt zaterdag dat ‘we binnen een week een oplossing moeten en kunnen hebben’.

Balans

Griekenland laat weten bereid zijn om bepaalde anti-bezuinigingsmaatregelen uit te stellen. ‘Sommige onderdelen van ons programma kunnen we zes maanden of misschien een jaar uitstellen, zodat er een betere balans ontstaat,’ zegt Voutsis.

Om welke onderdelen het precies gaat, wil de minister niet zeggen. Maar het lijkt erop dat de Grieken zich iets welwillender opstellen om een akkoord te bereiken over een nieuw steunprogramma, dan tijdens de verkiezingscampagne.

Het huidige steunprogramma loopt eind juni af, en het ziet er naar uit dat Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Voutsis zei eerder dat Griekenland drie termijnen van 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds, niet kan betalen.

Pensioen

Griekenland hoopte eerder dat er voor zondag een deal zou zijn, maar ingewijden zeggen dat het land onvoldoende bereid is het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt te hervormen, meldt persbureau Reuters.

Maar ook al denkt Voutsis dat een akkoord niet meer lang zal duren, zei Europees Commissaris Pierre Moscovici daar vrijdag wat anders over. Moscovici zei dat er nog heel veel werk moet worden gedaan voordat de verschillende partijen eruit zijn. Er zouden nog steeds ‘substantiële’ verschillen van mening zijn.

Een vertrek uit de eurozone, is voor de Griekse regering geen optie. ‘Het idee voor een plan B bestaat niet,’ zei minister George Stathakis (Economische Zaken) daar eerder over. ‘Ons land moet in de eurozone blijven, maar met een programma dat beter is georganiseerd.’ Volgens minister van Financiën Yanis Varoufakis zou een Grexit ‘catastrofe’ zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.