economie

Houding Tsipras over schuldendeal kweekt opstand binnen zijn partij

Door Elif Isitman - 19 mei 2015

De Grieken komen dinsdag wederom bijeen met de Europese geldschieters om de aanpak van de Griekse schuldendeal te bespreken. De ambivalente houding van premier Alexis Tsipras zorgt voor verdeling binnen zijn linkse Syriza-partij.

De extremere kopstukken binnen de partij roepen op tot een ‘breuk’ met de Europese crediteuren van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, schrijft The Financial Times. Zij zijn de houding van Tspiras bij de onderhandelingen zat. De crediteuren eisen onder meer bezuinigingen op pensioenen en verdere liberalisering van de arbeidsmarkt.

Rebellen

Tsipras is nu al vier maanden in gesprek met de geldschieters om zo meer geld, zo’n 7,2 miljard euro, aan hulp los te krijgen. Tegelijkertijd belooft hij het Griekse volk dat er zo weinig mogelijk bezuinigd wordt en dat Griekenland niet uit de eurozone zal stappen.

De Syriza-‘rebellen’ zijn vijf leden van het politieke bureau en centrale comité van de partij onder leiding van John Milios, een invloedrijke econoom, fervent marxist en voormalig schaduwminister van Financiën.

Het is de eerste keer dat de groep publiekelijk opstaat tegen Tsipras sinds de overwinning van Syriza tijdens de Griekse verkiezingen begin dit jaar. Ook gematigdere politici, zoals parlementslid Zoi Konstantopoulou, bekritiseren de houding en bereidheid tot compromis van Tsipras.

Beloftes

Eerder berichtten Griekse media dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de Grieken tegemoetkwam met een ‘schappelijker voorstel’, maar de Europese Commissie ontkent dit.

Tegen de krant Kathimerini zegt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dinsdag wel dat een nieuwe deal binnen handbereik is. Hij toont zich daarmee wederom optimistisch over de onderhandelingen. Volgens hem duurt het vanaf nu nog ongeveer een week.

Intussen groeit de ontevredenheid van de Griekse bevolking over de onderhandelingen met Europa. Persbureau Reuters meldt op basis van een peiling onder Griekse burgers dat het vertrouwen van de Grieken in hun regering verder daalt: in tegenstelling tot 72 procent in februari, is nu slechts 35 procent van de Grieken blij met de onderhandelingsstrategie van Tsipras. Ongeveer 61 procent vindt dat Tsipras openlijk op zijn verkiezingsbeloftes moet terugkomen, terwijl 35 procent blijft vasthouden aan de beloftes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.