economie

‘Ik werk vier dagen in de week, dat zie ik als luxe’

Door Lizanne Schipper - 08 mei 2015

‘Niet alles draait om geld, zo ben ik ook opgevoed,’ zegt Mark Demoed. Door niet fulltime te werken, houdt hij tijd over voor zichzelf.

‘Ik onderhoud al zeventien jaar de tuinen van particulieren. Ik houd van strakke lijnen en wildere beplanting. Het mooiste is als klanten zeggen: “Dit is ook een beetje jouw tuin, Mark.”

‘Ik verdien 2.000 euro netto per maand. Sinds mijn dochter twaalf jaar geleden is geboren, werk ik vier dagen. Dat zie ik als een luxe. Al scheelt het natuurlijk ook in de opvangkosten. Mijn vriendin is zelfstandig ondernemer, ik heb die ambitie niet. Dat heeft ook te maken met zekerheid. We hebben een koophuis, een drive-in-­woning in Alphen aan den Rijn. Dat kost ons elke maand 1.000 euro netto. Zo’n bedrag komt toch elke keer terug.

‘Doordat ik niet fulltime werk, heb ik tijd voor mezelf. Klussen is echt mijn ding, ook bij anderen. Zonder er wat voor terug te vragen. Niet alles draait om geld, zo ben ik ook opgevoed. Thuis heb ik onlangs samen met mijn vader en een aantal vrienden de badkamer opgeknapt.

‘We hebben hem volledig gestript, uitgebouwd, betegeld en er een bad in gezet. Verder hebben we voor 3.000 euro een lichtkoepel laten plaatsen. Ik schaf voor zo’n klus goed gereedschap aan. Dit keer een set van twee accu­boren voor dik 400 euro en een ­tegelsnijder voor 180 euro.’

Levensgenieters

‘Ik voetbalde altijd veel, maar dat kost me tegenwoordig te veel tijd. Hardlopen is nu mijn sport. Ik doe af en toe mee aan Mud Masters, een soort mariniersstormbaan. Laatst nog in de Haarlemmermeer, op het oude Floriade­terrein. Dan betaal je ongeveer 50 euro inschrijfgeld. Qua kosten is het een gunstige sport. Je besteedt naast inschrijfgeld 130 euro aan schoenen en dan kun je er weer een jaar tegenaan.

‘Mijn vriendin en ik zijn levensgenieters. We gaan graag op stap voor een borrel met vrienden. Dat kost best wat. Als je iets gaat drinken in een wijnbar, ben je zo 60 euro kwijt. Vakanties, daar sparen we naartoe. We kunnen de camper van een vriend lenen, daarvoor geven we hem 500 euro.

‘Wij zijn geen mensen die 3.000 euro uitgeven aan een vakantie. Maar we gaan zeker, want ik ben in de zomer vier weken vrij.’

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.