economie

Juncker: bij Grexit zullen Angelsaksen eurozone opbreken

Door Shari Deira - 05 mei 2015

Als Griekenland de eurozone verlaat, zal de ‘Angelsaksische wereld’ er alles aandoen om de eurozone op te breken. ‘We moeten iedereen ervan overtuigen dat de economische en monetaire unie blijvend is en onomkeerbaar.’

Voorzitter Jean-Claude Juncker zei dat maandagavond tijdens een toespraak voor de universiteit van Leuven, meldt de Europese nieuwswebsite EurActiv.

Eurozone

Voor Juncker is de zogenoemde ‘Grexit’ geen optie. ‘Als Griekenland [een Grexit] accepteert, als de anderen dat accepteren, dat het land de zone verlaat van veiligheid en voorspoed die de eurozone mogelijk maakt, worden we blootgesteld aan enorm gevaar, omdat de Angelsaksische wereld er alles aan zal doen om de eurozone te ontbinden,’ zegt Juncker.

Juncker wijst erop dat Griekenland zich ‘misdragen’ heeft in het verleden, maar dat het land onder het bewind van oud-premier Antonis Samaras het goede heeft gedaan.

‘Degenen die tegen deze goede veranderingen zijn ingegaan, hebben de verkiezingen gewonnen. En nu worden ze geconfronteerd met hun verkiezingsbeloften,’ zegt Juncker verwijzend naar de regering van de eurosceptische Alexis Tsipras.

Akkoord

Ingewijden zeiden maandag dat de sfeer rond Griekenland in de Europese Unie verbetert. De Grieken zouden ernaar streven woensdag op hoofdlijnen een akkoord te bereiken met de andere eurolanden, over hervormingen.

Toch klonk de roep om een Grexit steeds vaker de afgelopen weken. VVD-europarlementariër Hans van Baalen zei zaterdag in radioprogramma TROS Kamerbreed dat Griekenland de eurozone moet verlaten, omdat het land niet wil hervormen.

‘We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen.’ Ook als het land eenmaal uit de euro is gestapt, hoeft het niet meer te rekenen op steun van de Europese Unie.

Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vorige week dat Europa klaar is voor een eventuele Grexit, als was hij niet heel overtuigend. ‘Ja, Nederland en de eurozone zijn voorbereid op alle eventualiteiten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.