economie

Koningin Máxima reikt Familiebedrijven Award uit

Door Ron Kosterman - 28 mei 2015

Op woensdag 24 juni wordt in de Nieuwe Kerk in Den Haag bekendgemaakt welk familiebedrijf zich dit jaar het ‘beste’ familiebedrijf mag noemen. Koningin Máxima zal bij de prijsuitreiking aanwezig zijn.

De Familiebedrijven Award is een initiatief van de Stichting Familie Onderneming van ondernemer John Fentener van Vlissingen. De telg uit de familie die SHV oprichtte, begon veertig jaar terug zijn eigen bedrijf, reisonderneming BCD, waar inmiddels ook kinderen van hem werken.

SHV is de nummer 2 en BCD de nummer 3 in de Top-100 van grootste familiebedrijven die Elsevier onlangs publiceerde.

Met de award wil Fentener van Vlissingen het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie benadrukken. De ruim 260.000 familiebedrijven zijn goed voor meer dan de helft van het geld dat in Nederland wordt verdiend. Bijna de helft van de werknemers in Nederland werkt voor een familiebedrijf.

In 2013 reikte de stichting voor het eerst de prijs uit. Toen won Gassan Diamonds uit Amsterdam. Vorig jaar was dat Westland Kaas uit het Noord-Hollandse Huizen. CEO Henny Westland zit dit jaar met Fentener van Vlissingen en enkele andere familieondernemers in de jury.

Er zijn vijf genomineerden. Drie ervan staan in Elseviers Top-100. De eerste is de grote diervoerfabrikant De Heus van de familie De Heus uit Ede. De tweede is Barenbrug Groep uit Nijmegen, een specialist in gras en graszaden die eigendom is van de familie Barenbrug. De derde doet ook in zaad (maar dan voor groentes en fruit) en dat is Enza Zaden uit Enkhuizen van de familie Mazereeuw.

De vierde kanshebber is Nolet, de van de jenever en wodka bekende distilleerderij uit Schiedam van de familie Nolet. Het bedrijf is uit 1691 en een van de oudste familiebedrijven in Nederland. De laatste genomineerde is Walraven Group uit Mijdrecht. Dat metaalbedrijf is van de familie Walraven en maakt allerhande systemen, onder meer voor sanitair.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.