economie

‘Meevaller in de zorgkosten: 2 miljard euro’

Door Shari Deira - 20 mei 2015

Een opsteker voor het kabinet: de uitgaven in de zorg stijgen veel minder hard dan gedacht. Dit zou zorgen voor een meevaller op de begroting van 2 miljard euro.

Bronnen in Den Haag melden aan de Volkskrant dat de Algemene Rekenkamer dit woensdag bekendmaakt bij het publiceren van de jaarverslagen van de ministeries.

Begroting

Het ministerie van Volksgezondheid gaf jarenlang meer uit dan van tevoren was begroot. Vorig jaar was er voor het eerst een meevaller op de begroting, 1 miljard euro, maar toen was de vraag of dit een trend was of iets eenmaligs. Dat eerste lijkt nu het geval te zijn.

Maar waar zitten die meevallers? Volgens de krant gaat het vooral om de kosten voor ziekenhuiszorg. Ook het zogenoemde preferentiebeleid bij het gebruik van medicijnen levert voordelen op. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan goedkopere medicijnen, in plaats van duurdere merkmedicijnen.

Verder werpen ook de akkoorden die minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) eerder sloot met zorgverleners over kostenbeheersing, hun vruchten af.

Schippers verwachtte eerst nog dat de zorgkosten in 2017 zouden zijn gestegen tot 87 miljard euro, maar in de begroting van dit jaar is dat verlaagd tot 75 miljard euro.

Goedkoper

Schippers sprak dinsdag nog over goedkopere zorg op het Wereld Economisch Forum in Genève. Daar zei de minister dat goedkopere zorg mogelijk is als overheden, bedrijfsleven en wetenschap beter samenwerken.

De problemen in de gezondheidszorg zijn te groot voor overheden om ze alleen aan te pakken, zegt Schippers. Technologische innovatie komt vaak vanuit bedrijven en de wetenschap, en samenwerking zou volgens haar meer opleveren.

Zorgkosten

Weekblad Elsevier sprak eerder met VVD-Kamerlid Arno Rutte, woordvoerder zorg in de Tweede Kamer, over de voortdurende discussie over stijgende zorgkosten. Hij klaagt over het ‘populistisch gooi-en-smijtwerk’ over de gezondheidszorg.

‘Eigenlijk draaien [alle debatten] allemaal om de vraag hoe de stijgende zorgkosten in toom te houden. Maar voor wie luistert naar de oppositie, lijkt het of Schippers de zorg afbreekt,’ zegt Rutte. ‘Onderzoek bewijst telkenjare dat we het beste stelsel van Europa hebben. Maar in het emotionele debat in de Kamer doen feiten er niet toe en wordt altijd weer schande geroepen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.