economie

‘Opera is belangrijker dan nieuwe schoenen’

Door Lizanne Schipper - 28 mei 2015

Marian Bronkhorst (42) is eigenaar van hondernuitlaatservice De Uitlaatjuf in Den Haag

‘Toen ik nog als secretaresse werkte op een klein advocatenkantoor, fietste ik de hele stad door. Om iets af te leveren bij de rechtbank of voor boodschappen. Nadat ik was overgestapt naar een groter kantoor, werd ik zo ongelukkig: de ramen konden niet open en ik kon niet naar buiten.

‘Door het raam zag ik vaak busjes van een uitlaatservice voor het stoplicht staan. Ik dacht: als ik dát mag doen, al is het maar een half jaar, dan ben ik voor de rest van mijn leven gelukkig. Vijf jaar geleden begon ik De Uitlaatjuf. Voor 3.000 euro kocht ik een knalgele tweedehandsbus. Inmiddels is het een voltijdbaan.

‘Meestal maak ik twee wandelingen per dag met een vaste groep honden. Per hond reken ik 10 tot 12 euro per keer. In totaal houd ik er zo’n 1.600 euro per maand aan over.  Op een kantoor zou ik meer verdienen en meer tijd voor mezelf hebben. Maar dit geeft mij voldoening.’

Kringloopwinkel

‘Het geld mis ik niet. Ik winkel wat minder dan vroeger, maar ik hoef er ook niet meer zo mooi uit te zien. Ik woon alleen in een tweekamerflat in Den Haag, een sociale huurwoning waarvoor ik 500 euro aan kale huur betaal.

‘Ontspannen doe ik in mijn volkstuin, met een simpel huisje. Geen wc, geen elektriciteit. Per jaar betaal ik er 200 euro voor. Het huisje heb ik drie jaar geleden overgenomen voor 150 euro.

‘Mijn twee honden mogen mee. Natuurlijk geef ik geld aan ze uit, zo’n 100 euro per maand voor eten. Maar ik heb geen kapstok vol tuigjes en riempjes in alle kleuren. Dat zegt me niet zoveel.

‘Van jongs af aan heb ik geleerd met weinig geld om te gaan. Impulsaankopen doe ik alleen in de kringloopwinkel. Daar vind je mooie merken voor heel weinig. Waar ik mezelf soms op trakteer, is opera, daar ben ik echt dol op.

‘Onlangs heb ik kaarten gekocht voor vier Verdi-opera’s die volgend jaar in de Bastille in ­Parijs worden opgevoerd. Een heel bedrag, 600 euro. Maar ik vind het belangrijk. Belangrijker dan uit eten gaan of nieuwe schoenen. En Parijs is mijn grote liefde, daar zou ik ooit willen wonen.’

Elsevier nummer 23, 6 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.