economie

Rijken tobben niet over eigen toekomst, maar wel over de zorg

Door Remko Nods - 20 mei 2015

Miljonairs maken zich weinig zorgen over hun eigen financiële toekomst – wel over die van gezondheidszorg. Over de toekomst van de zorgsector maken zij zich ‘weinig illusies’.

Geld neemt veel zorgen weg, maar maakt niet zorgeloos. De grootste zorg van miljonairs is de zorgsector. ‘Miljonairs in Nederland maken zich grote zorgen over de zorg’, signaleert de private bank Van Lanschot in het vandaag gepubliceerde Dutch Wealth Report 2015.

Kwaliteit

Bijna de helft van de vermogenden vindt de kwaliteit van het zorgaanbod ‘ontoereikend’ en over de ontwikkeling van de zorg maken miljonairs zich ‘weinig illusies’. Iets meer dan de helft van hen verwacht dat de situatie in de zorgsector de komende jaren slechter, of zelfs veel slechter wordt.

Overigens maken minder bedeelde Nederlanders zich nog veel vaker zorgen over de toekomst van de gezondheidszorg: drie kwart van de Nederlanders denkt dat de kwaliteit en beschikbaarheid/toegankelijkheid achteruit zullen gaan.

Twee derde van de miljonairs wil ‘zorg op maat’, en wenst vooral ook de regie in eigen hand te kunnen houden. Maar een kwart van hen wil daar niet de portemonnee voor trekken. De collectieve zorgverzekering moet volgens hen in principe de rekening betalen.

Miljonairsstatus

Twee derde van de miljonairs is wel bereid om extra te betalen voor kwalitatief goede zorg op maat – via zorgvilla’s of persoonlijke verpleging aan huis. Ruim de helft van de miljonairs treft financiële voorzieningen om de stijgende zorgkosten op hogere leeftijd op te kunnen vangen.

Volgens Van Lanschot telt Nederland 98.000 huishoudens met een vrij beschikbaar vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Het CBS telt ook de overwaarde in de eigen woning mee, en komt op 143.000 miljonairshuishoudens (begin 2013).

Tellen we ook de waarde van pensioenaanspraken mee, dan zijn er volgens de Zwitserse vermogensbeheerder Julius Bär in Nederland zelfs 703.108 huishoudens die de miljonairsstatus verdienen. Alleen de grote EU-landen – Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië – tellen is absolute aantallen meer miljonairs dan Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.