economie

Te koop: een voormalige rentmeesterswoning in Klundert

Door Ellen Weber - 18 mei 2015

Elke week bespreekt Elsevier een huis dat te koop staat. Dit keer het vrijstaande huis van Monique en Hermen Smalbraak, in het Noord-Brabantse Klundert.

Mooi gelegen aan een groen plein, tegenover het stadhuis van Klundert, ligt de voormalige rentmeesterwoning uit 1776, die in de achttiende eeuw ook als paarden- en koetsenstalling fungeerde. Inmiddels hebben de paarden plaatsgemaakt voor bruidsparen. Op vrijdag lopen de stellen langs het huis, door het trouwlaantje met lindebomen.

In 2004 kochten Monique (42) en Hermen Smalbraak (48) het huis voor 537.500 euro. ‘Het plafond was verlaagd, aan de muren hingen schrootjes.’ Zij plaatsten een nieuw trappenhuis, vernieuwden goten, verwarming en deuren, en renoveerden alle kamers.

Inloopkast

Aan de ruime hal liggen diverse kamers met hoge plafonds. In de bijkeuken is te zien hoe hoog het water stond tijdens de watersnoodramp in 1953: een stuk muur dat door het zeewater werd aangetast, is ingelijst.

Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers, een inloopkast voor kleding en een badkamer. Overal zijn de originele houten balken zichtbaar. Op de zolderverdieping is nog een slaapkamer en badkamer.
Het stadhuisplein met kanonnen is dé plek waar dorpsbe­woners samenkomen tijdens Koningsdag en Sinterklaas. De basisschool ligt een paar meter verderop, naast de kerk.

Missen

Ook in de achtertuin is het prettig. Alleen de schuur, met daarin een voormalige gevangenis, hebben ze nog niet opgeknapt. ‘Groot en vrij wonen, dat zullen we missen,’ zegt Monique Smalbraak. Klundert ligt op een half uur rijden van Rotterdam en Breda.

En op een half uur van het ziekenhuis in Bergen op Zoom, waar Hermen als arts werkt. ‘Goed te doen. Maar ’s avonds nog een keer terugrijden voor de late dienst, dat breekt op. We willen dichter bij mijn werk wonen.’

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.