economie

Te koop: royaal huis in Beetsterzwaag, gebouwd voor leefgenot

22 mei 2015

De huidige eigenaren kochten het in 2008. Met een mooie, leefbare en bijzondere woning voor ogen – en met hulp van een bevriende architect – zetten ze de schouders eronder.

Royaal. Dat is dit huis in het Friese Beetsterzwaag in één woord. Wie dit koopt, krijgt armslag. Luxe is het ook. Zo is er een prachtig verwarmd zwembad in de grote tuin achter het huis. Wie zijn beenslag wil oefenen, kan hier dus ook terecht. Dit fraaie huis is gebouwd voor leefgenot.

De huidige eigenaren kochten het in 2008. Een uitgeleefde bungalow voor 740.000 euro. Met een mooie, leefbare en bijzondere woning voor ogen – en met hulp van een bevriende architect – zetten ze de schouders eronder.

Voor 8 ton werd vrijwel alles afgebroken en opnieuw opgebouwd. Zo kwam er een kap, waarmee het huis niet alleen een extra verdieping kreeg met bijbehorend woonoppervlak, maar ook een robuuste uitstraling.

Speelruimte

Op vier grove houten palen rust een dwarsbalk, en vanuit het midden van deze balk lopen de balken uiteen die het oversteken­de dak dragen. Binnen vormt het huis een eenheid: de vloer is over­al van eikenhout, en de muren en plafonds zijn wit. Spots verlichten de vertrekken en de traptreden. De drie moderne badkamers zijn betegeld met grijze natuursteen. Tot aan het houten wc-rolhoudertje past alles in dit huis bij elkaar.

Het hele pand heeft vloerverwarming; per vertrek is de warm­te te regelen. Het is een pand waarin vol moet worden geleefd, en met zes slaapkamers is het ideaal voor een groot gezin. De bovenverdieping biedt geweldig veel speelruimte, in de garage kunnen auto’s en creatievelingen terecht.

De streek rond het huis is bosrijk en het dorp is fraai. Vroeger streek hier de adel neer, met 49 rijksmonumenten als erfenis. De prijs van het huis is even slikken, maar te billijken: hier is alles perfect.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.