economie

Uitgelekte mail Bank of England onthult geheim Brexit-onderzoek

Door Elif Isitman - 23 mei 2015

De Britse Centrale Bank onderzoekt de financiële en economische gevolgen van een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de zogenoemde Brexit. Uitgelekte interne mails van de bank brachten dit aan het licht.

De Bank of England bevestigde dat zaterdag nadat de interne mail bij The Guardian terecht was gekomen.

Foutje

De mail is van de hand van de secretaris van Jon Cunliffe, een van de plaatsvervangende gouverneurs van de Bank of England. Een medewerker van de persdienst van de bank stuurde de mail per ongeluk naar de Britse krant.

De Britse bevolking mag zich uiterlijk eind 2017 in een referendum uitspreken over de vraag of het land in de EU moet blijven of eruit moet stappen. Dat beloofde de onlangs herkozen premier David Cameron in zijn verkiezingsspeech. Vooruitlopend op het referendum gaat Cameron onderhandelen over hervorming van de EU en de Britse positie daarbinnen.

In de doorgestuurde mail van de Bank of England staat expliciet dat het onderzoek met de naam ‘Project Bookend’ geheim moet blijven voor de pers. Er staan in de mail ook tips voor hoe medewerkers kunnen ontkennen dat een dergelijk onderzoek bestaat.

Mocht ernaar gevraagd worden, zouden medewerkers moeten zeggen dat het onderzoek niets met het aanstaande referendum te maken heeft maar dat het slechts in het kader van ‘bredere economische issues’ wordt uitgevoerd.

Geen verrassing

In een verklaring op zijn website zegt de bank dat het ‘geen verrassing zou moeten zijn dat de bank onderzoek doet naar bepaald overheidsbeleid’. Volgens de bank ‘doet zich een reeks van economische en financiële kwesties voor in het kader van de heronderhandelingen en het nationale referendum’ en is het de verantwoordelijkheid van de bank ‘zaken te onderzoeken die betrekking hebben op onze doelstellingen’.

Britse ondernemers zijn bang voor een Brexit. Ze vrezen afgesneden te worden van hun belangrijkste exportmarkten en maken zich zorgen over de gevolgen voor de Britse financiële sector in zijn geheel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.