economie

Uw monumentale huis verbouwen? Dit zijn de voor- en nadelen

Door Nic Vrieselaar - 08 mei 2015

Voor eigenaren van monumentale huizen zijn er financieel aantrekkelijke regelingen voor het onderhoud.

Wie in een monument woont en dat wil opknappen, is vaak extra tijd en geld kwijt aan het aanvragen van een omgevingsvergunning en het overtuigen van de welstandscommissie. Daar staat tegenover dat deze eigenaren in aanmerking komen voor financieel aantrekkelijke regelingen.

Zo kunnen bewoners van rijksmonumenten terecht bij het Nationaal Restauratiefonds voor een hypotheek om het gebouw te restaureren of onderhouden. De rente die het fonds vraagt, ligt fors onder de marktrente, maar is minimaal 1,5 procent.

Voor het onderhoud van provinciale en gemeentelijke monumenten werkt het Restauratiefonds samen met gemeenten, provincies en het Prins Bernhard Cultuurfonds voor vergelijkbare hypotheken. Op restauratiefonds.nl kunt u hierover meer lezen.

Eenvoudiger

Naast een voordelige hypotheek kennen rijksmonumenten nog een veel groter voordeel: 80 procent van de onderhoudskosten mag u aftrekken van uw bruto-inkomen. Vroeger moest daar dan weer een drempelbedrag vanaf dat afhing  van de woz-waarde van uw huis, maar sinds 2013 is die drempel verdwenen.

De rekensom is daardoor een stuk eenvoudiger. Stel bijvoorbeeld dat u voor 50.000 euro de gevels van uw huis opnieuw laat voegen en het buitenschilderwerk laat doen. U mag daarvan 80 procent, ofwel 40.000 euro, aftrekken van uw bruto-inkomen. Dat scheelt duizenden euro’s.

Mini-spa

Niet alle kosten zijn aftrekbaar, zoals stucwerk, en schilderwerk binnen. En wilt u het huis niet alleen onderhouden maar ook ‘verbeteren’, bijvoorbeeld door een sobere badkamer om te toveren in een mini-spa, dan moet u dat zelf betalen.

Maak daarom vooraf afspraken met de Belastingdienst over welk deel van uw plannen wel en welk deel niet aftrekbaar is. U kunt daarvoor terecht bij het Bureau Monumentenpanden van de fiscus.

Is de vergunning binnen en hebt u de zegen van de belastinginspecteur, let er dan op dat aannemers uw belastingvoordeel niet afromen door hun tarieven fors te verhogen. Zulk heel specialistisch werk is het schilderen van de kozijnen van een monumentaal pand nou ook weer niet.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.