economie

Varoufakis geeft toe: ik zette beladen top stiekem op tape

Door Tom Reijner - 21 mei 2015

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft weer stof doen opwaaien. Ditmaal gaat het niet om een pikante uitspraak of omstreden fotoreportage, maar om het feit dat hij stiekem geluidsopnames heeft gemaakt van een beladen bijeenkomst met Europese collega’s in Riga, eind april.

In een profiel dat de Amerikaanse krant The New York Times van hem maakte, zegt Varoufakis (54) dat de ontmoeting met andere ministers van Financiën, die ruzieachtig zou zijn verlopen, op band staat.

Onaanvaardbaar

In eerste instantie ontkende Varoufakis dat hij zich tegenover de krant had uitgelaten over de tape, maar het Griekse dagblad eKathimerini meldt donderdag dat hij toegeeft de woordenwisselingen te hebben opgenomen.

In een verklaring heeft hij laten weten de vertrouwelijkheid van het overleg te respecteren. ‘Mijn respect voor de vertrouwelijkheid van mijn gesprekken met mijn partners, met mijn collega’s, met instellingen, is voorbeeldig en ik denk dat iedereen dat ziet en begrijpt,’ aldus Varoufakis.

Al snel zijn er reacties op zijn laatste actie: ‘Wij rekenen erop dat elke aanwezige persoon de vertrouwelijkheid respecteert’ en dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ook duidelijk gemaakt, zei een woordvoerster van de Europese Commissie. De vicevoorzitter van het Griekse parlement, Alexis Mitropoulos, noemde het onaanvaardbaar als de minister zo heeft gehandeld.

Op een zijspoor

De gesprekken hadden plaats eind april in Riga.  Daar, in de Letse hoofdstad, zou de linkse minister de toorn hebben gewekt van zijn gesprekspartners. Hij was ‘slecht voorbereid’, klonk het bijvoorbeeld. Andere eurolanden zouden hem uitgemaakt voor ‘gokker’, ‘leugenaar’ en ‘amateur‘, zijn de geruchten. Varoufakis, die de scheldpartijen ontkent, zou ook zijn ‘geïsoleerd’.

Na de kritiek zette de Griekse premier Alexis Tsipras Varoufakis op een zijspoor, terwijl de onderhandelingen over het Griekse (schulden)probleem in volle gang waren – en nog altijd zijn. Een Grieks bankroet dreigt, als er voor 5 juni niet heel snel geld in de Atheense schatkist stroomt.

De Grieken willen dat de internationale geldschieters snel over de brug komen, maar die weigeren vooralsnog: eerst maar eens goed hervormen en de bezuinigingsagenda uitvoeren daar, in het Zuid-Europese land. Het heeft er intussen alle schijn van dat de eurozone Griekenland meer tijd geeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.