economie

‘Wij zijn impulsief met uitgaven, maar kunnen ook besparen’

Door Lizanne Schipper - 18 mei 2015

Elke week spreekt Elsevier met iemand over zijn of haar financiën. Dit keer de 45-jarige voice-over en tekstschrijver Irma du Bois.

‘Mijn moeder riep in de HEMA de weekaanbiedingen om. Zo ben ik het stemmenwerk ingerold, tijdens mijn studie. Het verdiende goed. We spraken een keer samen een radio­commercial in. Van de opbrengst, 1.000 gulden, kon ik een paar weken naar Kreta. Met je stem iets overbrengen, mensen overtuigen, dat fascineert me.

‘Tot 2012 werkte ik als communicatiemedewerker en deed ik het stemmenwerk erbij. Dat werd steeds lastiger te combineren. Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Voor mijn studio heb ik voor ongeveer 1.500 euro aan apparatuur gekocht. Zodra ik meer vet op de botten heb, koop ik betere spullen. Zoals goede geluidsiso­latie. Als de buren hun gras maaien, kan ik niet werken. Dat gaat wel 5.000 euro kosten.

Spannend

‘Van mijn werk als voice-over kan ik niet volledig rondkomen. Ik klus bij als tekstschrijver. Ik verdien gemiddeld 1.500 euro per maand. Mijn man is in 2012 ook een eigen bedrijf begonnen, dus het is elke maand wel een beetje spannend.

‘Ik denk dat we het meeste uitgeven aan onze vrienden. We hebben een heel hechte kring, nog van de middelbare school. We gaan vaak met ze uit eten, of weekendjes weg. Zoals naar ons chaletje in België. Samen met ons huis in Bussum, betalen we 1.200 euro per maand voor de hypotheek. Welke bedragen dat apart zijn, zou ik echt niet weten.

Feest

‘Eind 2014 waren we twaalfenhalf jaar getrouwd. Natuurlijk móest er een feest komen voor al onze vrienden. Dat deden we in Tussen de Bomen, een prachtige feestlocatie in het bos bij Naarden. Dat kostte zeker 2.500 euro.

‘Wij zijn impulsief met uitgaven, maar kijken ook waar we kunnen besparen – we hebben toch onzekere inkomsten. Ik heb nu bedacht dat ik mijn auto ga wegdoen, een oude Saab 9-3. Die is bejaard, er komen dure repa­raties aan. En ik gebruik hem zo weinig, eigenlijk onzin. Ik heb nu een scooter gekocht, een tweedehands Kymco Sento voor 800 euro. Ik zie mezelf al helemaal rijden met mijn dochter van zes achterop.’

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.