economie

Wonen zoals in de Provence, maar dan in Gorinchem

Door Fleuriëtte van de Velde - 08 mei 2015

Uniek voor een huis in de binnenstad is de enorme, rustige tuin van 22 meter diep, die ook nog op het zuiden ligt en grenst aan de stadswallen.

Bij flink wat huizen die te koop staan en die er op het eerste gezicht aardig uitzien, blijkt er een addertje onder het gras te zitten. Het huis ligt aan een drukke weg, heeft een minuscule tuin of blijkt een ingrijpende verbouwing nodig te hebben.

Bij dit mooie herenhuis uit omstreeks 1850, in het centrum van de vestingstad Gorinchem, vraag je je ook af waar de adder zit. Het staat immers al een jaar te koop.

Ornamenten

Maar die adder is er niet. Het huis, met een oppervlakte van 285 vierkante meter groter dan je van buiten zou denken, is perfect onderhouden. Het werd de afgelopen jaren grondig gerenoveerd en gerestaureerd: er zijn ornamenten plafonds, marmeren schouwen en de woonkamer en suite heeft paneeldeuren.

De halfopen strakke Bulthaupkeuken aan de achterkant vormt een stijlvol contrast met de aangrenzende eetkamer. Die heeft een open haard, houten vloer en deuren naar de tuin.

Boven zijn twee grote slaap­kamers, een babykamer en een gigantische zolder. Die is nu in gebruik als atelier, maar hier zijn eenvoudig twee slaapkamers en een tweede badkamer te maken.

Garage

Uniek voor een huis in de binnenstad is de enorme, rustige tuin van 22 meter diep, die ook nog op het zuiden ligt en grenst aan de stadswallen. Het zicht op het ­historische Tolhuis geeft je het ­gevoel dat je in de Provence zit.

Parkeren is lastig, maar voor 56.000 euro is een ruime, aan het huis vastzittende garage te koop. Dat het huis nog niet is verkocht, komt door ‘de markt’, zegt makelaar Pieter van der Brugge (36). ‘De prijsklasse boven de 4 ton moet in deze regio nog wat op stoom komen.’ Nu de markt aantrekt, is het goed voorstelbaar dat iemand binnen afzienbare tijd valt voor dit bijzondere pand.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.