economie

Belastinghervorming: lage btw-tarief beperkt

Door Shari Deira - 17 juni 2015

Coalitiepartijen VVD en PvdA werden het deze week definitief eens over de hervorming van het belastingstelsel. Een van de onderdelen daarvan zou zijn het grotendeels afschaffen van het lage btw-tarief.

Bronnen melden aan NRC Handelsblad dat alleen nog primaire levensbehoeften onder het tarief van 6 procent vallen. Honderden producten en diensten die nu een uitzondering zijn, zullen voortaan onder het hoge tarief van 21 procent vallen.

Oppositie

Het beperken van het lage btw-tarief zou het kabinet 4 tot 5 miljard euro opleveren, wat kan worden ingezet voor gewenste lastenverlaging op arbeid. VVD en PvdA bereikten maandag een akkoord over hervorming van het belastingstelsel.

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) heeft de oppositie woensdagavond uitgenodigd voor een eerste gesprek. Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en heeft dus steun nodig van de oppositie.

CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus hebben laten weten dat zij bij de staatssecretaris langsgaan. SP vindt niet dat er in ‘achterkamertjes’ moet worden gesproken over hervorming van het belastingstelsel, maar gewoon in de openbaarheid.

Het huidige btw-stelsel is volgens het kabinet volledig dichtgeslibd, met veel onlogische uitzonderingen. Het kabinet haalt vaak het verschil aan tussen cavia- en konijnenvoer. Caviavoer valt onder het hoge tarief, konijnenvoer onder het lage tarief, omdat konijnen ook voedingsmiddelen zijn.

Belastingdruk

DNB-president Klaas Knot pleitte in maart voor herziening van het lage btw-tarief. Wat hem betreft vallen minder goederen en diensten onder het tarief van 6 procent. Knot zegt dat er geen enkel Europees land is, waar zoveel zaken niet onder het hoge tarief vallen.

Het lage btw-tarief was ooit bedoeld om de belastingdruk voor lagere inkomens te verminderen. Inmiddels profiteren vooral Nederlanders met een hoog inkomen ervan, berekende het Centraal Planbureau vorig jaar. Zij gaan uiteten, naar het theater of bezoeken een concert. Dat doen Nederlanders met een laag inkomen niet.

Schatkist

Behalve herziening van het btw-stelsel, willen VVD en PvdA uitkomen op een vermogensrendementsheffing die is gebaseerd op het werkelijk behaalde rendement. Ook de autobelastingen gaan op de schop. En elektrisch rijden wordt nog steeds gestimuleerd maar niet meer op zo’n manier dat de schatkist miljarden euro’s misloopt.

Verder wil het kabinet snijden in het woud van toeslagen en aftrekposten en wil het kabinet de miljarden euro’s die het volgend jaar ‘overhoudt’ vooral besteden aan lastenverlichting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.