economie

Beleggers speculeren op goede afloop Griekse tragedie

Door Servaas van der Laan - 23 juni 2015

In het oude Griekenland hadden tragedies dikwijls een treurige afloop, maar de financiële markten lijken in het huidige treurspel rond Griekenland toch te rekenen op een positieve ontknoping.

De politici in Brussel spreken nog met gefronste wenkbrauwen over een ‘mogelijke Griekse deal’, maar de beleggers weten het eigenlijk al: deze tragedie gaat niet eindigen in de ondergang van ‘de held’ (Grexit).

Vertrouwen

Dat is althans af te lezen aan het gedrag van de beleggers op de beursvloer. De Griekse aandelenbeurs eindigde maandag 9 procent hoger en kwam daarmee op een eindstand die al sinds februari dit jaar niet meer was gezien.

Andere beurzen in Europa volgden een vergelijkbare trend. De AEX-index sloot 3 procent hoger waarmee het Damrak zelfs de beste dag van het jaar beleefde. Ook andere beurzen, zoals de Duitse Dax die steeg met 3,8 procent, lieten soortgelijke winsten zien.

Ook uit cijfers op de obligatiemarkten bleek vertrouwen in de Griekse schuldendeal. Niet alleen de rentes op de Griekse staatsleningen, maar ook die op de Italiaanse, Spaanse en Portugese ‘bonds’ daalden flink. De Duitse rentes op staatsleningen schoten juist omhoog met 13 punten.

Opmerkelijk

ING-Hoofdeconoom Carsten Brezeski spreekt in het Financieele Dagbladvan een onlogische ontwikkeling. ‘De conclusie is inderdaad dat beleggers vertrouwen hebben terwijl politici twijfelen.’ De econoom noemt het getoonde vertrouwen ‘zeer opmerkelijk’.

Het meest opmerkelijk noemen financiële analisten het vertrouwen in de Griekse ‘zombiebanken’. Nu de Grieken miljarden euro’s van de banken halen, wist de Europese Centrale Bank (ECB) deze banken met moeite overeind te houden. Toch waren de vier grootste banken van het land maandag de grootste stijgers op de beurs van Athene.

Geen Grexit

Uit de woorden van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, bleek eigenlijk ook wel dat een Grexit helemaal geen optie is. ‘We hebben hier geen verlenging zoals bij het voetbal,’ zei Juncker. ‘We moeten deze week tot een deal komen’.

De partijen lijken er deze week wel uit te komen. Maar daarmee is de toekomst van Griekenland nog niet zeker. Griekenland zal ongeveer 50 procent van zijn schuld moeten afschrijven, om de staatsschuld te kunnen dragen, zei Jonathan Loynes, chef-econoom Europa voor Capital Economics. En dan nog zijn de vooruitzichten somber: ‘We zijn niet overtuigd dat Griekenland bij zo’n afschrijving uiteindelijk in de muntunie kan blijven,’ zei Loynes. Ook als er deze week een deal wordt bereikt, zal het einde van de tragedie, en daarmee de ‘katharsis’ van de hoofdrolspeler, nog wel even op zich laten wachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.