economie

‘Bij Grexit komen Grieken meer onder invloed van Rusland’

Door Tom Reijner - 13 juni 2015

Oud-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO vreest dat Griekenland meer onder invloed zal komen van landen als Rusland en China, als de Zuid-Europeanen zouden vertrekken uit de eurozone.

‘Het is kortzichtig en risicovol Griekenland af te laten drijven van Europa,’ zei hij zaterdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Grexit

De Hoop Scheffer – thans hoogleraar diplomatieke betrekkingen in Leiden – denkt niet dat een Grexit automatisch betekent dat Griekenland ook uit de Europese Unie of de NAVO vertrekt, maar toch ‘gaat het politiek wel zweven’. ‘Ik ben daar niet heel gerust op,’ zegt de ex-NAVO-chef in het vraaggesprek.

De Russische president Vladimir Poetin zal volgens hem zijn aandacht nadrukkelijker gaan vestigen op Griekenland. ‘Een breuk in de Europese eenheid, op wat voor manier dan ook, is daarom niet goed.’

De Hoop Scheffer wijst erop dat Griekenland voor Rusland erg interessant is. ‘Europa is nog steeds te afhankelijk van Russisch gas. Waar gaan nieuwe pijpleidingen lopen?’ Onlangs had de Griekse premier Alexis Tsipras – te midden van alle spanningen rond de Griekse schuldencrisis – een telefonisch onderhoud met Poetin over de eventuele aanleg van pijpleidingen voor Russisch gas over Grieks grondgebied.

Geopolitiek

In de ogen van De Hoop Scheffer heeft Griekenland, vanwege de geopolitieke implicaties, in de onderhandelingen met Europa een sterke onderhandelingspositie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama lijken zich zeer bewust te zijn van de mogelijke geopolitieke gevolgen, ziet hij.

‘De Griekse kaart in het onderhandelingsspel is daarmee sterker dan wij allemaal denken. Kijk, die torenhoge Griekse schuld gaat nooit worden afgelost, dat is onmogelijk. Politici zullen het nooit hardop zeggen, maar dat geld komt niet meer terug, daar is iedereen het wel over eens.’

‘Er zal dus hoe dan ook afgeboekt moeten worden. Of Griekenland nu in de euro blijft of niet.’ Ook de Chinezen hebben hun ogen inmiddels op Griekenland laten vallen, zegt de oud-NAVO-baas. De Chinese president Xi Jinping is erg geïnteresseerd in de haven van Piraeus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.