economie

‘Crisisheffing op topinkomens was onwettig’

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2015

De crisisheffing die het kabinet werkgevers in 2012 heeft opgelegd, is op een onwettige manier ingevoerd. Het kabinet had niet met terugwerkende kracht geld van de werkgevers mogen vragen.

Dat is te lezen in een nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, waarover De Telegraaf schrijft.

Te ver

‘De advocaat-generaal concludeert dat de terugwerkende kracht van de crisisheffing te ver gaat,’ zegt Peter Kavelaars van belastingconsultant Deloitte dat namens bedrijven naar de rechter was gestapt.

De crisisheffing werd in mei 2012 ingevoerd als noodmaatregel van het kabinet om extra geld in het laatje van de schatkist te brengen in crisistijd. Dit betekende dat werkgevers 16 procent extra belasting moesten betalen op inkomens van meer dan 150.000 euro. Dit kostte de werkgevers in 2012 ruim 628 miljoen euro.

Maar volgens de procureur-generaal had het kabinet de maatregel niet met terugwerkende kracht mogen invoeren. De heffing is alleen geldig vanaf 25 mei 2012, de datum waarop de maatregel werd ingevoerd.

Als de Hoge Raad het advies overneemt, wat in de meeste gevallen gebeurt, zal het kabinet vele miljoenen moeten terugbetalen. In april en mei worden immers veel bonussen van vakantiegelduitkeringen uitbetaald.

Zakelijke dienstverlening

De ‘eenmalige’ heffing, die in 2013 nogmaals werd uitgevoerd, trof in totaal 13.500 werkgevers in Nederland. Het gaat hier vooral om bedrijven in de zakelijke dienstverlening zoals consultants, accountants en advocaten. Financiële instellingen waren 125 miljoen euro extra kwijt aan de heffing.

Ook betaald voetbalclubs werden getroffen door de heffing. Gemiddeld betaalden sportclubs 108.000 euro aan heffing. Voetbalclubs Ajax en Feyenoord stapten naar de rechter. De heffing kostte voetbalclub Ajax 3 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.