economie

DNB: grootste groei voor Nederlandse economie sinds 2008

Door Elif Isitman - 08 juni 2015

De Nederlandse economie gaat het beste jaar tegemoet sinds 2008. De consumptie trekt aan en daarmee groeit het bruto binnenlands product (bb) dit jaar met 2 procent.

Dit staat in de laatste schatting van de Nederlandsche Bank (DNB). In december voorspelde DNB voor 2015 nog slechts een groei van 1.2 procent.

Kredietcrisis

De economie kruipt uit een diep dal en komt eind dit jaar in omvang weer uit rond het niveau van 2009. ‘De afgelopen zeven jaar is de welvaart dus niet toegenomen,’ zei DNB-directeur Job Swank. Volgens hem laat dit zien hoe ingrijpend de kredietcrisis is geweest.

De economie blijft volgens DNB de twee komende jaren groeien met gemiddeld 2 procent per jaar. Dat zou komen doordat veel binnenlandse factoren die eerder een rem zetten op de groei, inmiddels minder invloed hebben of zelfs een positieve.

Het vertrouwen van consumenten en bedrijven is bijvoorbeeld flink verbeterd en ook de investeringen vertonen een sterk herstel, vooral op de woningmarkt. DNB verwacht dat de stijging van de huizenprijzen zich verder doorzet, en in 2017 uitkomt op gemiddeld 4 procent.

Extra

Het herstel van de Nederlandse economie is in het vierde kwartaal ingezet, aldus Swank. Dit was dus nog voordat de Europese Centrale Bank (ECB) begon met het opkopen van staatsleningen om de Europese inflatie extra op te pompen.

Volgens de DNB-directeur heeft dat programma de economie  nog wel ‘een extra zetje’ gegeven’. Het effect zou op zo’n 0.2 procentpunt extra groei liggen.

Het opwaartse effect op de inflatie, waar het ECB-programma vooral op gericht was, is volgens Swank nog iets kleiner: tussen de 0.1 en de 0.2 procentpunt. Volgens de schatting van DNB zullen de prijzen dit jaar met 0.2 procent stijgen, en de jaren daarna respectievelijk met 1.2 en 1.4 procent.

Stoppen met het opkoopprogramma is volgens Swank, ondanks eerdere kritiek van DNB, geen optie. ‘Ik beschouw het maar als een medicijn: er zijn bijwerkingen en risico’s, maar als je eenmaal begonnen bent, moet je de kuur afmaken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.