economie

‘Door vluchttijden blijft weinig over van vakantie. Mag dat?’

Door Heidi Klijsen - 30 juni 2015

Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.

Laatst kreeg ik als ondernemer een telefoontje van ‘IP Bewaking Nederland’. Een ander bedrijf zou mijn domeinnaam hebben geclaimd, maar dan met .eu in plaats van .nl. Als ‘service’ werd mij die domeinnaam aangeboden, voor 29,75 euro per jaar. Ik moest snel beslissen. Later begreep ik dat het om fraude ging. Wat moet ik doen? C.K., Waalwijk

Dit is een bekende truc, waarbij de indruk wordt gewekt dat u snel een beslissing moet nemen. Het bedrag van deze domeinnaamregistratie-service is doorgaans hoger dan wanneer u bij uw eigen provider of hostingpartij de nieuwe extensie zou vastleggen.

Helaas is het lastig om telefonische acquisitie te stoppen. Als uw bedrijfsgegevens bekend zijn en online staan, is het ook voor fraudeurs makkelijk om u te benaderen. Het is af te raden om telefonisch in gesprek te gaan als niet duidelijk is wie u aan de lijn hebt. Doet u dit toch, luister dan goed naar wat wordt gezegd en stel kritische vragen.

Ga nooit zomaar akkoord en doe telefonisch zo min mogelijk mededelingen. Vaak worden de gesprekken opgenomen en de geluidsopname kan worden gemanipuleerd. Zeg dus vooral luid en duidelijk ‘nee’. Vraag eventueel of het bedrijf u via de mail kan benaderen. Zo kunt u rustig bekijken wat voor aanbieding het is. Laat u niet verleiden door zo’n telefoontje en neem eventueel contact op met uw hostingbedrijf als u een registratie wilt veiligstellen.

Hebt u twijfels over een bedrijf? Of hebt u wel toegezegd? Bel dan met de Fraudehelpdesk; wij kunnen de situatie bekijken en u verder helpen.

Onlangs kocht ik een Lenovo-laptop. Hierop zat al Windows. Ik heb liever  een ander besturingssysteem en wil mijn licentiegeld, 80 euro, terug. Lenovo zegt dat dit niet kan, omdat het bij de standaardconfiguratie hoort. Kunnen zij dit weigeren? V.D., Den Haag

Er zijn wel laptops te koop zonder besturingssysteem. Zoek ernaar op internet en je vindt winkels (zoals Alternate en Informatique) en bedrijven die zelf computers samenstellen en ze desgewenst zonder besturingssysteem leveren. Dell verkoopt via zijn website zowel top- als budgetmodellen met Ubuntu Linux.

Geld terugvragen voor een ongebruikte Windows-licentie is mogelijk: weiger de licentie als je de laptop de eerste keer opstart en ga terug naar de winkel. Microsoft laat computerfabrikanten en verkopers vrij een restitutiebeleid te ontwikkelen. De Consumentenbond heeft eens de proef op de som genomen. Uitkomst: fabrikanten, computerbouwers en winkeliers werken er niet aan mee of alleen na veel gezeur en gedoe.

Dan moeten bijvoorbeeld de laptop en de herstelschijf terug naar de fabrikant. Dat ontmoedigingsbeleid omzeil je door al voor aankoop bij de leverancier te regelen dat de laptop zonder Windows wordt geleverd.

Ik heb een achtdaagse reis geboekt naar Griekenland, met vlucht en appartement. Toen ik later de vluchttijden zag, bleken die zeer ongunstig. We komen laat aan en vliegen op de vertrekdatum vroeg, waardoor we feitelijk maar zes dagen daar zijn. Mag dat? E.V., Made

U hebt een pakketreis geboekt. Dat betekent dat u op het moment van boeken afspreekt met de reisorganisator op welke datum u vertrekt en op welke datum u terugkomt.

De precieze reistijden hebt u pas later te horen gekregen. In uw geval zijn die reistijden helaas erg ongunstig. Maar dit mag een reisorganisator zo regelen, want u hebt geen specifieke reistijden afgesproken zoals dit vaak met een losse vlucht wel gebeurt.

Ondanks de ongunstige tijden reist u wel op de afgesproken dagen. De reisorganisator komt zijn afspraken op deze manier
dus gewoon na. Helaas hebt u daarom geen recht op andere reistijden.

Als dit u erg stoort, adviseer ik u om toch contact op te nemen met de organisator van de reis. Misschien is de reisorganisator bereid u andere reistijden aan te bieden. U kunt dit alleen niet afdwingen.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.