economie

Dreigementen en eindbod: de stand van zaken rond Griekenland

Door Tom Reijner - 03 juni 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras reist woensdag af naar Brussel voor een ontmoeting met onder meer de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Komt het vanavond dan eindelijk tot een (politiek) akkoord?

Tsipras, zal naast de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, ook een gesprek hebben met Mario Draghi. directeur van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Waarschijnlijk zal, in het zoveelste gesprek met de internationale geldschieters, de Griekse regering onder druk worden gezet om akkoord te gaan met een hervormingsplan, dat als ‘laatste bod’ – of zelfs als ultimatum – zou zijn gepresenteerd, en maandagavond in Berlijn werd opgesteld.

Muurvast

Wat staat er in dat veelbesproken eindbod? Volgens ingewijden wordt deels vastgehouden aan het originele plan: kortingen op de pensioenuitkeringen, versoepeling van het ontslagrecht en een einde aan talloze privileges voor beroepsgroepen.

Tsipras, die niet aanwezig was in de Duitse hoofdstad, is met een eigen lijstje gekomen. Dat voorstel wordt ook meegenomen tijdens het overleg vanavond. Of het tot een deal komt, is afwachten. Het recente verleden biedt in ieder geval weinig reden tot optimisme: de onderhandelingen zitten al weken muurvast.

Athene provoceert, traineert, stelt uit en komt gedane beloftes niet na – tot grote ergernis van de landen (Duitsland bijvoorbeeld) en organisaties die zoveel geld hebben geleend aan Griekenland om het land op de been te houden.

Niet voor niets hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en  de Franse president François Hollande zich nu actief met de crisis bemoeid – waar de gesprekken aanvankelijk vooral werden overgelaten aan de eurogroep.

Bankroet

Als er voor het einde van deze maand geen overeenstemming is bereikt, is Griekenland zo goed als bankroet. Er ligt een steunpakket klaar, maar in ruil daarvoor moet er wel fors worden ingegrepen in de publieke sector, moet de begroting op orde worden gebracht en moeten de afspraken worden nageleefd.

Het ‘Grexit’-scenario zoemt weer rond, al zeggen Juncker en consorten dat ze dat liever willen vermijden. Het noodlijdende Zuid-Europese land moet deze maand circa 1,6 miljard euro aflossen aan het IMF, waarvan 300 miljoen euro komende vrijdag.

De Grieken zelf tonen zich optimistisch: het komt allemaal wel goed. Maar intussen gaan de dreigementen uit Athene gewoon door. Er zal geen geld naar de kans van het IMF vloeien, als er geen uitzicht is op een schuldenakkoord met de kredietverleners, zei een woordvoerder van regeringspartij Syriza.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.