economie

Druk van partij op Tsipras neemt toe, wat staat hem te wachten?

Door Anne Vader - 05 juni 2015

Nu de Europese kredietverleners een eindbod hebben gedaan aan de Griekse premier Alexis Tsipras om een faillissement te voorkomen, neemt de druk vanuit zijn eigen partij toe. De leden van Syriza zijn niet te spreken over het ultimatum van de internationale geldschieters.

Vrijdagmiddag moet Tsipras verantwoording afleggen aan het Griekse parlement over de moeizame onderhandelingen. Het belooft een pittig debat te worden. Niet alleen de oppositie is boos, ook de kritiek vanuit eigen gelederen zwelt aan. Waar Tsipras blij zegt te zijn met de constructieve houding van de kredietverleners, spreken zijn eigen parlementariërs en regeringsleden schande van hun eindbod.

‘Vulgair en moorddadig’

Vicevoorzitter Alexis Mitropoulos noemt het ultimatum van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een ‘vulgair en moorddadig’ plan, meldt de Vlaamse krant De Standaard. De Griekse staatssecretaris van Sociale Zaken Dimitris Stratoulis dreigt zelfs met nieuwe verkiezingen. Stratoulis vindt dat de internationale geldschieters hun harde eisen moeten matigen. ‘Als ze deze chantage van de regering niet inslikken, moeten we alternatieven zoeken, zoals verkiezingen’, zei hij.

Ook voor minister van Economische Zaken George Stathakis is instemmen met de voorwaarden voor aanvullende steun van de schuldeisers geen optie. Maar een vertrek uit de eurozone is dat evenmin. Volgens een opiniepeiling wil 37 procent van de Grieken nieuwe verkiezingen. Minder dan de helft van de bevolking (45 procent) hoopt dat Griekenland tot een akkoord komt met de internationale geldschieters.

Ambivalente houding

Eerder laakte de Syriza-partij de ambivalente houding van haar premier al. Sommige kopstukken zouden oproepen tot een breuk met de Europese crediteuren. Tsipras is nu al vier maanden in gesprek met de geldschieters om meer geld, zo’n 7,2 miljard euro, aan hulp los te peuteren. Tegelijkertijd belooft hij het Griekse volk dat er zo weinig mogelijk wordt bezuinigd en dat Griekenland niet uit de eurozone zal stappen.

Van het pad

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, als voorzitter van de eurogroep betrokken bij de onderhandelingen, is niet onder de indruk van de dreigementen uit Athene. Volgens hem dreigt Griekenland verder van het goede pad te raken in plaats van de financiën weer op orde te krijgen.

Voor herstel zijn niet alleen ‘mooie, maar ook vervelende maatregelen nodig’, aldus de minister. ‘Als Griekenland komt met alternatieven voor de Europese voorstellen, moeten die financieel kloppen.’

Deadline

Vandaag had Griekenland 300 miljoen euro moeten overmaken aan het IMF. Maar die deadline is na de onderhandelingen van gisteren opnieuw verschoven. Het land mag nu de vier betalingen van in totaal ongeveer 1,6 miljard euro in één keer aflossen. Dat bedrag moet uiterlijk 30 juni op de rekening van het IMF zijn bijgeschreven.

Op de plank ligt nog ruim 7 miljard euro aan eerder toegezegde leningen, maar de geldschieters zijn niet bereid dit over te maken zonder dat er harde afspraken zijn gemaakt. Overige leden van de eurozone willen uiterlijk op 14 juni een akkoord presenteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.