economie

Ergernis over Grieken: ‘Gooien de deur dicht met referendum’

Door Tom Reijner - 27 juni 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft onverwacht een referendum uitgeschreven. Maar waarover precies gaat worden gestemd, weet eigenlijk niemand, en de eurogroep reageert ronduit negatief.

In het voorgenomen referendum op zondag 5 juli zal de vraag worden voorgelegd: bent u voor of tegen het eindbod, dat op tafel is gelegd door de internationale geldschieters? Wat er precies in dat ‘reddingsplan’ staat, is onbekend.

Vermoedelijk gaat het om flinke hervormingen en besparingen in ruil voor miljarden aan steun. Tsipras spreekt zelf van ‘een ultimatum dat indruist tegen de waarden van Europa’. Een aantal van die voorstellen kan volgens hem worden beschouwd als de ‘vernedering van een heel volk’.

Afgrond

De oppositiepartijen in het Griekse parlement zijn uitgesproken negatief over het plotselinge besluit van de linkse premier. Ze zijn bang dat Tsipras het land ‘de afgrond induwt’.

De volksvertegenwoordigers zullen overigens pas in de nacht van zaterdag op zondag stemmen over Tsipras’ voorstel – in afwachting van wat er uit het zoveelste overleg komt van de eurogroep, waarin alle ministers van Financiën van de eurozone zitting nemen.

De voorzitter van die groep, Jeroen Dijsselbloem, reageerde eerder vandaag geërgerd. Het lijkt erop alsof de Grieken met het referendum-besluit de deur dichtgooien. ‘We horen vandaag van de Griekse minister wat dit betekent.’

Zijn Oostenrijkse collega Hans Jörg Schelling verwoordt het zo: ‘Dit is een dramatische situatie. Wat nu gebeurt, had nooit mogen gebeuren. Maar het is de Griekse verantwoordelijkheid dat we in deze situatie zijn beland. ‘ Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble ziet ‘niemand meer een oplossing‘. Een Grexit komt met de laatste ontwikkelingen wel heel dichtbij.

Opvallend mild

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (een sociaaldemocraat) is opvallend mild gestemd. Zijn land – een van de grootste geldschieters – staat niet afwijzend tegenover het referendum, mits de vragen wel ‘begrijpelijk en neutraal verwoord’ zijn, zei hij eerder.

Intussen zijn er heel wat Grieken die zich, na het nieuws over de volksraadpleging –  verdringen voor de geldautomaten. Persbureau Bloomberg tekent op dat sinds vanmorgen zeker vijfhonderd van de meer dan zevenduizend bankautomaten leeg zijn. Voor veel automaten staan lange rijen van soms wel honderd mensen.

Er staan onder anderen veel gepensioneerden in de rij. Ze nemen het zekere voor het onzekere, en nemen hun pensioen dat net is gestort, meteen op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.