economie

Grexit nog nooit zo dichtbij: ‘gaan we ontwaken of sterven?’

22 juni 2015

Veel aandacht in de Nederlandse ochtendbladen voor de eurotop over de toekomst van Griekenland. Nooit eerder kwam de Griekse uittreding uit de eurozone en de Europese Unie (EU) zo dichtbij.

‘Gaan we ontwaken of sterven?’ vraagt de Griekse Aliki Maissa (68) zich af in de Volkskrant. Ze heeft de medicijn- en voorraadkast helemaal volgestopt. ‘Je weet niet wat je nog in de schappen vindt als we uit de euro gaan.’

Geen paniek

Deze week zullen Europa en Griekenland een beslissing moeten maken over de toekomst van het Zuid-Europese land. De Grieken kunnen hun schuld aan de geldschieters niet betalen, terwijl de deadline in zicht is.

Grote paniek is er vooralsnog niet in Griekenland. Op een terrasje in Athene zitten zondag enkele Grieken aan een ijskoffie. ‘Iedere vrijdag horen we dat de banken maandag dicht zullen gaan, maar iedere maandag zijn ze open,’ zegt Helen Karambelas (38) tegen de Volkskrant.

Drie scenario’s

De krant schetst drie scenario’s voor het noodlijdende land. Het eerste scenario is het minst waarschijnlijk: er wordt een akkoord gesloten tussen het IMF, de ECB, de EU en Griekenland. Griekenland krijgt extra geld in ruil voor strenge bezuinigingen.

Het tweede scenario is de Grexit: de partijen komen er niet uit en de Grieken verlaten de eurozone en daarmee onvermijdelijk ook de EU. Het laatste scenario is een nieuwe verlenging waarmee het echte probleem wederom vooruit wordt geschoven.

Hard tegen hard

Volgens Trouw gaat het nu ‘hard tegen hard in Brussel’ en was de ‘Grexit nog nooit zo dichtbij’. De krant vraagt zich af of er maandag in Brussel nu eindelijk spijkers met koppen zullen worden geslagen of ‘loopt het spoedberaad vanavond weer uit op zo’n typisch Brusselse oplossing, van uitstel en nieuwe deadlines?’

De Grieken kwamen zondagavond met een nieuw voorstel dat volgens Jean-Claude Juncker ‘een goede basis voor progressie’ vormt. De krant gelooft er hoe dan ook niets van dat de kloof tussen Griekenland en de andere eurolanden plotseling is gedicht. Trouw verwacht dat de voorzitter van de eurotop, Donald Tusk, de Grieken vanavond voor het blok gaat zetten met de vraag: ‘willen jullie de euro houden of niet?’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Slikken of stikken

Volgens De Telegraaf wordt het vanavond ‘stlikken of stikken voor Griekenland’. Griekenland moet ‘het achterste van de tong’ laten zien om tot een akkoord te komen, schrijft de krant. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zich ‘op het internationale toneel als vervelende sta-in-de-weg ontpopt’. ‘Door diverse maatregelen van de vorige regering terug te draaien en veel ambtenaren weer in de dienst te nemen, manoeuvreerde hij zich in een onhoudbare positie’.

Maandag om 12.30 komen de ministers van Financiën bijeen in de eurogroep. Om 19.00 uur zal dan het voorstel aan de regeringsleiders moeten worden gepresenteerd. Er moet een akkoord uitkomen, omdat het ook nog moet worden geratificeerd door enkele eurolanden. Aan het einde van de maand moeten de Grieken 1,6 miljard euro betalen aan het IMF. Dat geld heeft Griekenland niet. Als er geen akkoord wordt gesloten, zal het land de facto failliet zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.