economie

Grieken bereiden zich voor op cruciale EU-top

Door Shari Deira - 21 juni 2015

Het Griekse kabinet komt zondag bijeen om te praten over de EU-top maandag, die gaat over de financiële toekomst van het land. Leden van het kabinet zullen de strategie uiteenzetten voor de top.

De bewindslieden zullen onder meer bespreken in hoeverre zij op verkiezingsbeloften willen inleveren, meldt persbureau Bloomberg zondag. Dat is nodig als Griekenland nieuwe hervormingen wil doorvoeren, om noodsteun te ontvangen van de internationale geldschieters.

Vergadering

Al maanden onderhandelen de Grieken met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over de toekomst van Griekenland, maar zonder resultaat. Het land kan binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Wanneer dat precies is, blijft onduidelijk.

Maandag komen de regeringsleiders bij elkaar in Brussel. Minister Jeroen Dijsselbloem twitterde zaterdagavond laat dat de vergadering om 12.30 uur begint in plaats van 15.00 uur. Waarom de begintijd is vervroegd, is niet duidelijk.

Grieken die zenuwachtig zijn over de uitslag van de nieuwe top, haalden de afgelopen week al zo’n 4 miljard euro van hun bankrekening. Reden voor de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew om te reageren op de situatie in Europa.

‘Er moet een eind komen aan de starheid. Er is een ander Europa nodig, een ander Europa is mogelijk,’ liet Lew weten via zijn woordvoerder.

Oplossing

Iets wat het Griekse kabinet absoluut niet zou willen doen is snijden in de pensioenen en lonen. Het kabinet heeft wel laten weten bereid te zijn een eerder voorstel aan te passen. ‘We zullen proberen om ons voorstel aan te vullen, zodat we dichter bij een oplossing komen,’ zei minister van Staat Alekos Flabouraris zaterdag. Hij geldt als een van de naaste adviseurs van premier Alexis Tsipras.

Minister Yanis Varoufakis van Financiën haalde zaterdag in The Irish Times nog wel even uit naar de eurogroep. De vergadering van ministers van Financiën van de eurozone, is volgens Varoufakis een vreemd forum dat slecht is uitgerust om goede, harde beslissingen te nemen als Europa die echt nodig heeft.

Griekenland zou ‘voor de wolven’ worden gegooid, en moet Ierland zich afvragen of de eurozone wel een betere unie is om lid van te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.