economie

Griekenland betaalt alles in één keer, maar nu nog niet

Door Elif Isitman - 04 juni 2015

Griekenland wil de betalingen die het land verschuldigd is aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in één keer betalen. Het is de eerste keer dat een land om bundeling vraagt sinds de jaren tachtig.

De Griekse regering deed het verzoek aan het IMF donderdag. Hiermee worden de betalingen van het noodlijdende land opnieuw uitgesteld.

Optimisme

Griekenland moest in juni vier betalingen doen aan de geldschieter voor in totaal ongeveer 1.6 miljard euro. Dat bedrag moet nu uiterlijk op 30 juni op de rekening van het IMF staan. Vrijdag zou een cruciale dag zijn omdat Griekenland dan de eerste  betaling van 300 miljoen moest doen. Die betaling wordt nu dan dus uitgesteld.

Woensdagavond overlegden de Grieken voor de zoveelste keer met Europese kopstukken. Dit leverde nog altijd geen schuldenakkoord op. Ook al tonen de Grieken zich optimistisch, lijkt het erop dat het nog wel even kan duren voordat er zicht is op een akkoord. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei donderdag nog dat afronding van de onderhandelingen nog ‘heel ver weg’ is.

Tweespalt

De Griekse premier Alexis Tsipras spreekt vrijdag het (boze) Griekse parlement toe over de stagnerende onderhandelingen. De andere leden van de eurozone willen uiterlijk op 14 juni een akkoord hebben.  Tsipras heeft binnen zijn eigen partij tweespalt veroorzaakt en moet nu zijn best doen om iedereen achter hem te scharen. Vooral de radicaal-linkse leden van zijn partij zouden zijn ambivalente houding naar de geldschieters toe zat zijn.

Volgens het IMF verzocht slechts één land eerder om bundeling van betalingen. Dat was Zambia halverwege de jaren tachtig. De mogelijkheid om meerdere betalingen in één keer te doen bestaat pas sinds de jaren zeventig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.