economie

Griekenland en schuldeisers optimistisch: deal is in zicht

Door Servaas van der Laan - 04 juni 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras is ‘optimistisch’ over een akkoord tussen Griekenland en de internationale geldschieters. Volgens Tsipras is een deal ‘in zicht’.

Erg concrete woorden werden er niet verwacht toen de Griekse premier donderdagochtend op de pers afstapte na het overleg met de Europese Commissie (EC), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). De partijen modderen al maanden voort en schuiven een definitieve beslissing continu voor zich uit. De klok tikt intussen op de achtergrond onverbiddelijk verder.

Optimisme

Tsipras zei dat de gesprekken in Brussel hem ‘optimistisch’ hebben gestemd en dat een deal nu ‘in zicht’ lijkt. De Europese Commissie liet via een woordvoerder weten dat het overleg ‘constructief’ is geweest.

Wat er precies is besproken, blijft nog onduidelijk. Maar het geduld bij de verschillende schuldeisers raakt op. Zij hebben minimumeisen gesteld waaraan Griekenland moet voldoen. Die eisen, zo zeiden de schuldeisers, gelden als laatste bod. Tsipras kwam woensdag daarentegen weer met een eigen plan.

Deadline

De komende dagen zullen de partijen verder praten over een compromis. Een dergelijke deal is nodig omdat de schatkist van de Grieken zo goed als leeg is. In juni moet het land 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het IMF en dat geld heeft Athene niet in kas.

Op de plank ligt nog ruim 7 miljard euro aan eerder toegezegde leningen, maar de geldschieters zijn niet bereid dit over te maken zonder dat er harde afspraken zijn gemaakt. De nieuwe regering in Griekenland wil echter af van het stringente bezuinigingsbeleid. Dat beleid is er (mede) de oorzaak van dat het zo slecht gaat in Griekenland, meent de huidige Griekse regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.