economie

‘Griekenland krijgt 3 miljard extra door bankrun’

Door Anne Vader - 19 juni 2015

Drie miljard euro extra zou de Europese Centrale Bank (ECB) uittrekken voor een extra lening aan de bijna failliete Griekse banken. Het hogere noodkrediet is nodig omdat de Grieken hun geld massaal bij de banken weg halen.

De Grieken staan in de rij voor pinautomaten om hun spaargeld veilig te stellen. De bankrun zou – als er niets gebeurt – waarschijnlijk leiden tot een faillissement van het hele land. Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters dat de ECB extra steun gaat verlenen. Vrijdag hield de ECB een spoedberaad, naar verluidt over het verzoek van de Griekse centrale bank om het maximale bedrag aan noodsteun met drie miljard euro te verhogen.

De extra financiële steun is nodig omdat anders de banken in Griekenland zouden omvallen. Gevreesd werd dat de banken maandag al niet meer open zouden kunnen, omdat de Griekse bevolking massaal geld aan het opnemen is.

In de eerste drie dagen van deze week hebben de Grieken al 2 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald. Dat is normaal gesproken zo’n 200 tot 300 miljoen euro per dag.

Noodsteun

Griekse banken hebben nu – naar verluidt succesvol – een beroep gedaan op het noodfonds van de ECB. Alle Europese landen kunnen daar in geval van nood terecht voor noodsteun.

In totaal staan de Grieken voor ruim 240 miljard euro in het krijt bij het Internationaal Monetair Fonds, de Europese landen en de ECB. 85 miljard euro hiervan is verstrekt aan de Griekse banken.

Extra eurotop

De tijd dringt voor Griekenland: het land moet aan het einde van de maand 1,6 miljard euro overmaken aan het IMF. Maandag komen regeringsleiders en staatshoofden bij elkaar voor een extra ingelaste eurotop over de Griekse crisis.

Donderdag lukte het de internationale geldschieters voor de zoveelste keer niet een deal te sluiten met premier Alexis Tsipras. De ontknoping wordt nu over het weekend heen getild. Athene mag de maatregelen vervangen door andere hervormingen en besparingen als het effect onder de streep hetzelfde blijft. Maar volgens eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselboem (PvdA) komen de Grieken vooralsnog met ‘te weinig geloofwaardige en serieuze voorstellen’.

Weinig vertrouwen

Het gekibbel tussen Griekenland en de geldschieters duurt al maanden voort. De Grieken wijzen de bezuinigingseisen van de crediteuren consequent af, terwijl Tsipras zelf niet met houdbare en sterke voorstellen komt.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de risico’s van een Grieks faillissement voor de rest van Europa zijn volgens Rutte kleiner dan in 2012. Toen was er een veel grotere vervlechting van de Griekse bancaire sector met de rest van Europa, zei hij. ‘Ik hoop dat het niet gebeurt, maar als het gebeurt, gebeurt het. Niemand wil het, maar het is aan de Grieken.’

De Griekse minister Yanis Varoufakis (Financiën) waarschuwde eerder dat een Grieks vertrek uit de eurozone het einde van de muntunie zou betekenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.