economie

Heeft u recht op lagere hypotheekrente?

Door Nic Vrieselaar - 12 juni 2015

Wie extra aflost op zijn hypotheek heeft vaak recht op lagere rente. Je moet daar soms wel zelf om vragen.

Huizenbezitters losten vorig jaar fors extra af op hun hypotheek: samen ­9 miljard euro. Veel mensen hebben daarom nu een hypotheekschuld die veel kleiner is dan de waarde van hun huis.

Daarmee hebben zij dikwijls recht op een lagere rente, maar banken zijn er niet happig op dat voordeel te geven. Wie er toch om vraagt, kan duizenden euro’s besparen.

Vergoeding

Sinds 2013 kunnen klanten niet meer onderhandelen met de bank over de rente. Iedereen met een vergelijkbaar huishoudboekje betaalt nu dezelfde rente. Die is opgebouwd uit de prijs die banken zelf betalen voor het geld – de rente op de kapitaalmarkt – verhoogd met een vergoeding voor hun kosten en om winst te maken.

Daarboven rekenen ze een risico-opslag, die hoger is naarmate de kans groter is dat de bank haar geld niet terugkrijgt.

Is uw hypotheek bijvoorbeeld 100 procent van de waarde van uw huis, dan bent u voor de bank zo’n risicogeval, en betaalt u al gauw meer dan 1 procentpunt rente extra.

Maar na aflossen daalt het risico voor de bank. Is uw hypotheek minder dan 60 procent van de waarde van uw huis? Dan rekenen de meeste banken helemaal geen risico-opslag meer.

Renteopslag

Schroom dus niet de bank te vragen naar de opbouw van uw rente, en naar duidelijkheid over uw risicoprofiel. Bij sommige aanbieders, zoals ING, kunt u namelijk ook tijdens de rentevaste periode een lagere rente bedingen. Op de sites van banken is te vinden bij welke hypotheekschuld ze welke renteopslag hanteren.

Reken u overigens niet te snel rijk: banken kijken naar de WOZ-waarde, en die is de laatste jaren ook gedaald – al stijgt die in sommige gemeenten weer. Bent u er zeker van dat uw huis meer waard is, dan kan het lonen uw huis te laten taxeren. Dat kost zo’n 200 tot 400 euro, maar kan flink meer opleveren.

U kunt ook nagaan of u niet dicht bij een lagere risicocategorie voor de bank zit. Dan kan het slim zijn spaargeld te gebruiken om extra af te lossen. Dan betaalt u én een lage­re hypotheekrente én u ontwijkt er de vermogensrendementsheffing op uw spaargeld mee.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.