economie

Herstel huizenmarkt zet door: prijzen blijven stijgen

Door Servaas van der Laan - 22 juni 2015

Ook in mei waren de huizenprijzen in Nederland duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. De huizenprijzen zijn nu al een jaar hoger ten opzichte van 2014.

Wie op dit moment een huis probeert te kopen in de grote steden zal het ongetwijfeld hebben gemerkt: de tijd van rustig rondkijken en onderhandelen over de prijs is voorbij.

Door de opvallende combinatie van extreem lage hypotheekrente en fors gedaalde prijzen is het aantrekkelijk om een huis te kopen. Dat doen mensen dan ook massaal. Het aantal transacties steeg van 110.000 in 2013 tot ruim 153.000 in 2014. Alles wijst erop dat het aantal dit jaar verder stijgt.

En waar de vraag toeneemt, stijgen ook de prijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat koopwoningen in mei dit jaar al weer 2,6 procent duurder waren dan in mei 2014. Daarmee zijn de huizenprijzen nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder.

Randstad

De prijsstijging is in gang gezet in de zomer van 2013. De huizenprijzen van nu zijn 4,6 procent hoger dan in het dal van juni 2013. Het prijsniveau is nog wel flink lager in vergelijking met het hoogtepunt van de huizenmarkt. Vlak voor het instorten van de huizenmarkt, in augustus 2008, waren de prijzen 17,8 procent hoger dan nu.

Het aantrekken van de huizenmarkt geldt voorlopig vooral voor de populaire delen van de Randstad. Wie in Haarlem, Amsterdam of Utrecht een huis op een toplocatie voor een vriendelijk prijsje denkt te kopen, is eigenlijk al te laat. Maar buiten die gebieden kunnen nog wel de pareltjes voor een mooie prijs worden gevonden. Doordat de drukte op de woningmarkt zich vooral voordoet in een klein gebied, moeten kopers op hun hoede zijn.

Starters opgepast

Vooral starters moeten uitkijken, zegt hoogleraar woningmarkt Johan Conijn in Elsevier: ‘Hun kennis van de huizenmarkt is in hoge mate bepaald door de crisis in de sector, die in 2008 begon en alles bij elkaar zes jaar heeft geduurd. De huizenmarkt zat een groot deel van hun volwassen leven in het slop. Prijzen daalden na de landelijke piek van de markt met grofweg 20 procent om pas in de loop van 2013 te stabiliseren’.

De verkopers bepalen dus weer in het noordelijke deel van de Randstad de regels van het spel. De verwachting is dat dit, als het herstel doorzet, ook weer in andere delen van het land gaat gebeuren.

Rente

Cruciaal voor de toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn ook de hoogte van de rente en de mate waarin de regels rond het eigen huis, zoals de hypotheekrenteaftrek en de hoogte van de maximale lening, verder worden aangepast.

Wat de rente betreft: een lening die tien jaar vaststaat, kost nog maar 2,25 procent rente. Vijf jaar geleden was de rente meer dan twee keer zo hoog. Die lage rente is onmiskenbaar de motor achter het herstel van de huizenmarkt.

De lage hypotheekrente is een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank. Het ziet er niet naar uit dat de rente snel gaat stijgen, maar als dat gebeurt, heeft dat onvermijdelijk gevolgen voor de huizenmarkt. Kopers kunnen bij een hogere hypotheekrente immers minder lenen, wat de prijzen drukt.

Conijn raadt kopers aan er maar niet van uit te gaan dat hun huis snel meer waard wordt. Want misschien is dat de belangrijkste les van de crisis. Een huis koop je anno 2015 in de eerste plaats om in te wonen, en niet als belegging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.