economie

‘Het kabinet haalt ambitie extra banen bij lange na niet’

Door Tom Reijner - 18 juni 2015

Het was de bedoeling dat met de herziening van het belastingstelsel 100.000 extra banen zouden worden gecreëerd. Maar daarin slaagt het kabinet vermoedelijk niet.

Het lijkt er sterk op dat de belastingplannen van het kabinet niet het gewenste aantal extra banen gaan opleveren. Het kabinet had de ambitie om 100.000 nieuwe banen te scheppen, maar dat worden er hooguit 65.000.

Dat is nog een ruime verwachting: reëler is het om uit te gaan van 35.000 tot 40.000 extra banen, bevestigen bronnen op het Binnenhof naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf donderdag.

Draagvlak

Het aangepaste banencijfer zou woensdagavond zijn meegedeeld tijdens het overleg met de oppositiepartijen over voorgenomen herziening van het belastingstelsel, zeggen diverse betrokkenen.

Het kabinet probeert steun te vergaren van de oppositie – voor voldoende draagvlak en om de plannen door de Eerste Kamer te loodsen. Eerder lekten al diverse punten uit.

Pakket

Het eerste pakket lastenverlichting van 5 miljard euro, dat het kabinet sowieso gaat doorvoeren – niemand kan het daar immers mee oneens zijn – leidt volgens de berekeningen in eerste instantie tot 40.000 nieuwe banen.

Het effect zakt daarna een beetje in, waardoor 5.000 banen verloren gaan. De kans dat het veel daarboven uit komt is niet groot. Het tweede pakket – met onder meer de btw-verhoging – levert nauwelijks extra banen op.

Het kabinet wil dit alleen doorvoeren als er genoeg steun is bij de oppositie. Het derde pakket – 5 miljard euro korten op het gemeentefonds en dat geld inzetten voor extra werkgelegenheid – levert wel extra banen op, maar het heeft er alle schijn van dat voor dit pakket onvoldoende steun bestaat bij de oppositiepartijen.

Te optimistisch

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was met Prinsjesdag dus echt te optimistisch gestemd. Door op termijn de lasten op arbeid met 15 miljard euro te verlagen, zouden er 100.000 extra banen bij komen, zei Dijsselbloem bij het aanbieden van het ‘koffertje’ met de Miljoenennota in de Tweede Kamer.

Waar zijn die cijfers op gebaseerd, vroegen verschillende politici zich nadien af. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) kwam daarop met een antwoord. De claim is gebaseerd op de modellen van het Centraal Planbureau (CPB), schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Wiebes benadrukte dat het hier niet ging om een doorrekening van het CPB.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.