economie

Het was te verwachten: weer geen deal met Griekenland

Door Elif Isitman - 18 juni 2015

Voor de zoveelste keer is het de internationale geldschieters niet gelukt een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. De ontknoping wordt nu over het weekend heen getild.

Er is spijtig genoeg te weinig vooruitgang geboekt, zei eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem na afloop. ‘Een akkoord is nog niet in zicht’.

Geloofwaardig

Dijsselbloem benadrukte dat de andere eurolanden Griekenland toestaan maatregelen te vervangen voor andere hervormingen en besparingen als onder de streep het effect hetzelfde blijft.

De geldschieters van de eurogroep, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houden rekening met de verslechterde Griekse economie en hebben zij de doelstellingen aangepast, maar de Grieken komen met te weinig ‘geloofwaardige en serieuze voorstellen’, aldus Dijselbloem. Op donderdag gebeurde dit wederom.

EU-president Donald Tusk heeft nu voor komende maandag een Eurotop uitgeroepen. Het overleg tussen de leiders van de negentien eurolanden begint om 19.00 uur. ‘Het is tijd om met spoed de situatie in Griekenland te bespreken op het hoogste politieke niveau,’ luidde de boodschap van Tusk.

De ECB zou vrijdag al een spoedberaad inlassen over de noodtoestand bij de Griekse banken. Inwoners nemen massaal geld op uit de Griekse pinautomaten uit vrees voor een naderend faillissement.

Nu echt

De klok blijft doortikken voor Griekenland: het land moet aan het einde van de maand een afbetaling van 1.6 miljard euro doen aan het IMF. Christine Lagarde, de chef van het IMF, gaf donderdag, voorafgaand aan het overleg van de eurogroep, nog aan dat de Grieken dit keer écht moeten betalen.

Desondanks denkt Dijsselbloem nog steeds dat het mogelijk is om op tijd een deal te sluiten. Een verlenging van het steunprogramma, dat op 1 juli verloopt, is volgens hem ook een mogelijkheid.

Het gekibbel tussen Griekenland en de geldschieters duurt al maanden voort. De Grieken wijzen de bezuinigingseisen van de crediteuren consequent af, terwijl de Grieken zelf niet met houdbare en sterke voorstellen komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.