economie

Huizenkopers let op: dit zijn de 7 gevaarlijkste valkuilen

Door Nic Vrieselaar - 09 juni 2015

Dit kunt u maar beter lezen voor u een knock-out bod uitbrengt op een huis.

1. Houd het hoofd koel en ­betaal niet te veel

Het is dé fout waar veel kopers die toesloegen in de dure jaren voor de ineenstorting van de huizenmarkt, achteraf spijt van hebben. Bang om dat leuke huis mis te lopen, betaalden ze veel meer dan de vraagprijs. Toen de prijzen na de zomer van 2008 gingen dalen, zaten ze opgesloten in een duur huis met een hoge hypotheek.

Ook nu bieden starters, nerveus door de stijgende prijzen, in populaire buurten vaak meer dan de vraagprijs. Vooral in het noordelijke deel van de Randstad (Haarlem, Amsterdam, Utrecht). In de hoofdstad gaat één op de vijf ­huizen voor meer dan 10.000 euro boven de vraagprijs weg. Weet u ­zeker dat u dat huis straks ook weer gemakkelijk kwijtraakt?

Houd het hoofd koel. Er staan, ook in de Randstad, nog steeds veel huizen te koop. Buiten de gewilde buurten hebben kopers het vaak nog voor het zeggen. Dat geldt ook voor de delen van het land waar het herstel trager gaat.

Laat u dus niet gek maken door juichende berichten over stijgende prijzen en kijk ook naar andere locaties. Toch spijt? U hebt als koper het recht om de koop binnen drie dagen zonder kosten ongedaan te maken.

2. Kijk uit voor stijgende hypotheekrente

Het kon niet op: de hypotheekrente daalde de laatste tijd steeds verder. Huizenkopers kunnen nu tegen historisch lage tarieven geld lenen. Inmiddels lijkt de bodem bereikt. De economie trekt aan – economen verwachten de komende twee jaar
2 procent groei – en het gevaar van dalende prijzen lijkt afgewend.

Houd de komende jaren dus ­rekening met stijgende rentes. Die raken huiseigenaren op twee manieren. Als de rentevaste periode ­afloopt, stijgen de maandlasten. De beste remedie daarvoor: maak nu gebruik van de lage rentes en zet uw hypotheek voor langere tijd vast.

Stijgende rentes drukken ook de waarde van uw huis. Nieuwe kopers kunnen daardoor minder lenen en minder betalen. Stel dat de rente verdubbelt tot 5 procent, wat historisch nog steeds laag is, dan kunnen kopers met een bruto jaarinkomen van 50.000 euro tienduizenden ­euro’s minder lenen.

3. Lever uw rechten als ­koper niet zomaar in

Er zijn alweer kopers die afzien van bouwkundige keuringen om verkopers gunstig te stemmen en de concurrentie te slim af te zijn. Kijk daarmee uit. Een fundering die niet in orde is, kan tienduizenden euro’s schade opleveren. Een juridisch gevecht over verborgen gebreken is het laatste waarop u zit te wachten.

4. Neem genoeg tijd voor de hypotheekaanvraag

Een financieringsvoorbehoud geeft zekerheid. Zie er niet zomaar van af als u het koopcontract tekent. Krijgt u de hypotheek niet rond, waardoor u moet afzien van de koop, dan moet u doorgaans 10 procent van de koopsom betalen aan de verkoper. Het gaat dan al snel om tienduizenden euro’s.

Houd er ook rekening mee dat banken het druk hebben met hypotheekaanvragen en uw financiën kritisch tegen het licht houden. Het duurt langer voor ze ‘ja’ of ‘nee’ zeggen. U wilt niet meemaken dat u één dag na het verstrijken van de ontbindende clausule in het koopcontract te horen krijgt dat u geen ­hypotheek krijgt.

5. Reken niet op de betrouwbaarheid van de overheid

De overheid heeft de laatste jaren de ene na de andere maatregel genomen om de omvang van hypotheken te beperken.
U weet wat u nu kunt lenen en hoe hoog de hypotheekrenteaftrek nu is. Maar weet u zeker dat er niets verandert? De overheid is een onbetrouwbare partner geworden.

Nieuwe hypotheken moeten sinds 2013 binnen dertig jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost, de aftrek voor de hogere inkomens wordt in stapjes verlaagd, net als de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van het huis.Die maatregelen drukken de waarde van huizen.

Reken u niet rijk op basis van de actuele regels.  Wees defensief. Dat is niet alleen van belang wegens veranderende regels, ook de arbeidsmarkt verandert. Meer mensen werken als zelfstandige, met wisselende inkomsten. Kunt u dat huis nog betalen als u als freelancer aan de slag gaat? Of als u later een dag minder gaat werken?

6. Koop een huis voor de lange termijn

Houd er rekening mee dat huizen minder snel in waarde stijgen dan in de jaren vóór de crisis. ING verwacht dat de prijzen gemiddeld met 2 procent per jaar zullen stijgen. Dat is momenteel meer dan de rente op een spaarrekening, maar beduidend minder dan voor de crisis, toen er door de bank genomen meer dan 5 procent per jaar bijkwam.

Het gaat in dit tempo nog jaren duren voor de prijzen op het niveau van vóór de crisis zijn. Voor 2008 konden huizen soms al binnen een paar jaar met een mooie winst worden verkocht. Dat zal nu in een groot deel van het land niet meer zo snel gebeuren.

Koop een huis vooral om in te wonen en kies bij voorkeur een huis waarin u, als dat nodig is, ook langer kunt blijven wonen. Starters die een gezin willen stichten, doen er verstandig aan een huis ‘op de groei’ te kopen, dus geen krap appartement dat na de geboorte van het eerste kind al te klein is. Overweegt u uw bejaarde moeder in huis te nemen? Vraag u dan af waar zij straks moet slapen.

7. Kies voor locatie, locatie, locatie

Het gaat om de huizenmarkt meer dan ooit om locatie, locatie, locatie. Een huis op een goede plek behoudt sneller zijn waarde dan een huis op een minder populaire plek. Maar wat is een goede plek? Blijf kritisch en vertrouw niet blind op wat makelaars beweren: niet elke achterbuurt in Nederland is bezig hip te worden.

Kijk ook naar demografische ontwikkelingen en het voorzieningenniveau. In krimpregio’s, vooral in het grensgebied, daalt het aantal inwoners en neemt de vraag naar huizen af. Ook de voorzieningen, zoals scholen en supermarkten, kunnen er onder druk komen te staan.

Controleer daarnaast welke plannen gemeenten en projectontwikkelaars met de directe omgeving van uw droomhuis hebben. U wilt waarschijnlijk niet naast een hotel of een nieuwe drukke weg wonen.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.