economie

Ja of nee? Alexis Tsipras legt reddingsplan voor aan Grieken

27 juni 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras wil een referendum houden over het financiële reddingsplan voor zijn land. De volksraadpleging over de voorstellen van de geldschieters moet op zondag 5 juli plaatshebben.

Tsipras wil de kredietverlenende partijen  – de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds – voorts vragen om een verlenging van de deadline. Die werd eerder vastgesteld op 30 juni.

Vernedering

De kredietverleners hebben volgens hem een ultimatum voorgelegd dat indruist tegen de waarden van Europa. Het raadplegen van de soevereine wil van het Griekse volk kan daarop de enige reactie zijn.

Tsipras zei dat een aantal voorstellen van de Europese instanties kan worden beschouwd als een ‘vernedering van een heel volk’. De premier hoopt op een ‘nee’ van de Griekse bevolking, maar liet weten dat hij het voorstel zal accepteren als het volk dat wil.

Minister Nikos Pappas van Staat heeft al laten weten dat hij ervan overtuigd is dat de Grieken het voorstel zullen verwerpen. Tsipras vraagt zaterdag aan de parlementariërs of zij instemmen met het referendum.

Op de been

Zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) voor de zoveelste keer bijeen in Brussel voor overleg over een deal met Griekenland. Er moet dringend een pakket maatregelen komen dat het Zuid-Europese land weer op de been brengt, omdat de Grieken anders het schip in dreigen te gaan.

De Grieken hebben van de geldschieters een nieuw voorstel voorgelegd gekregen. Het kan tot en met november noodkredieten blijven ontvangen, maar dan moet het wel instemmen met niet nader genoemde maatregelen om de overheidsuitgaven in te perken en de economie te hervormen.

Bronnen in Brussel meldden dat bovendien een nieuw steunpakket in de maak is waarmee Griekenland de komende drie jaar het hoofd boven water kan houden. Het zou hierbij gaan om een bedrag van 15 miljard euro.

De bedoeling is dat er dit weekeinde een akkoord ligt, benadrukte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, want de tijd is volgens hem simpelweg verstreken. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat er voor het openen van de beurzen op maandag een deal op tafel ligt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.