economie

Juncker wil niet bellen met Tsipras na ‘vermoeiende’ uitlatingen

Door Elif Isitman - 07 juni 2015

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker weigerde zaterdagavond met de Griekse premier Alexis Tsipras te bellen. Juncker zou de ‘vermoeiende houding’ van Tsipras zat zijn.

Jucker had, na Tsipras’ uitlatingen over het ‘absurde en onrealistische eindbod’ van vrijdag, geen behoefte om de Griekse premier te woord te staan, meldt persbureau Reuters. Juncker zou geen boodschap hebben aan de recalcitrante uitlatingen van de Griekse premier.

Verrassing

Vrijdag zei Tsipras dat de voorstellen van Juncker hem negatief hebben verrast. Het zou gaan om onder meer een verhoging van de btw op elektriciteit en het schrappen van pensioenvoordelen. Alleen de voorstellen die Griekenland zelf heeft ingediend, zouden volgens de Griekse premier ‘een realistische basis’ vormen voor het bereiken van een deal.

Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde dat Juncker, na herhaaldelijke pogingen om Griekenland en de Europese Unie nader tot elkaar te brengen, weigerde om een telefoontje van Tsipras aan te nemen, aangezien er ‘niets nieuws’ was om te bespreken. Ook beloofden de Grieken woensdag om de dag daarna een lijst met voorstellen aan te leveren, wat ze wederom niet op tijd hebben gedaan.

De EU-voorzitter beschouwt Tsipras naar eigen zeggen als een vriend, maar om vrienden te blijven moeten wel sommige regels worden gerespecteerd, aldus Juncker. Hij zei verder dat de EU geen alles of niets-aanbod heeft gedaan aan de Grieken. Er is wel gesproken over een verlaging van de pensioenen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie.

Verder verklaarde hij dat een Grieks vertrek uit de eurozone geen optie is. Gevraagd naar een deadline voor een oplossing van de Griekse schuldenproblematiek zei Juncker dat er zeker een deadline is, maar hij gaf verder geen details over een termijn.

Tsipras zou zaterdag wel hebben gebeld met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, iets wat een woordvoerder van de Griekse regering ontkent. Zondag begint de G7-top in het zuiden van Duitsland en geleid door Merkel, waarbij de Griekse schuldencrisis een belangrijk discussiepunt vormt. Tsipras zou hiervoor niet zijn uitgenodigd.

Ruzie

Tsipras zou vrijdag eigenlijk naar Brussel gaan om de schuldencrisis verder te bespreken, maar moest uiteindelijk terug naar Griekenland om het parlement te woord te staan, omdat er ruzie binnen zijn Syriza-partij zou zijn. Vrijdag vroegen de Grieken hun schuldeisers opnieuw om uitstel van betaling: het verschuldigde bedrag, van in totaal ongeveer 1.6 miljard euro, moet nu eind juni voldaan worden.

Martin Schulz, de president van het Europees Parlement, die Griekenland de afgelopen tijd relatief heeft gesteund, lijkt er ook klaar mee te zijn. ‘De koppigheid van de Griekse regering is om razend van te worden,’ verklaarde Schulz zaterdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.