economie

Koninklijke De Heus is het familiebedrijf van het jaar

Door Ron Kosterman - 24 juni 2015

Veevoerbedrijf Koninklijke De Heus is de winnaar van de Familiebedrijven Award 2015. De onderneming van de familie De Heus uit het Gelderse Ede kreeg de prijs zojuist uitgereikt door John Fentener van Vlissingen, familie-ondernemer pur sang en initiatiefnemer van de award.

Koningin Máxima was aanwezig bij de feestelijke uitreiking in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De jury onder voorzitterschap van Fentener van Vlissingen prees Koninklijke De Heus om ‘zijn duurzaam geproduceerde voedingsproducten, efficiëntie, en technologische vooruitstrevendheid en innovatie’.

Fentener van Vlissingen is telg uit de familie die SHV oprichtte. Hij begon veertig jaar terug zijn eigen bedrijf, reisonderneming BCD, waar inmiddels ook kinderen van hem werken. SHV is de nummer 2 en BCD de nummer 3 in de Top-100 van grootste familiebedrijven die Elsevier in mei jongstleden publiceerde.

Belang

Met de award wil Fentener van Vlissingen het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie benadrukken. De ruim 260.000 familiebedrijven zijn goed voor meer dan de helft van het geld dat in Nederland wordt verdiend. Bijna de helft van de werknemers in Nederland werkt voor een familiebedrijf.

De Heus (met een omzet van ruim 2,2 miljard euro de nummer 11 in Elseviers Top-100) werd verkozen boven vier andere genomineerden. De eerste was Barenbrug Groep uit Nijmegen, een specialist in gras en graszaden die eigendom is van de familie Barenbrug. De tweede, Enza Zaden, doet ook in zaad (maar dan voor groenten en fruit), komt uit Enkhuizen en is van de familie Mazereeuw.

Oudste

Een andere genomineerde was Nolet Distillery, de van de jenever en wodka bekende distilleerderij uit Schiedam van de familie Nolet. Het bedrijf is uit 1691 en een van de oudste familiebedrijven in Nederland. De laatste kanshebber was Walraven Group uit Mijdrecht. Dat metaalbedrijf is van de familie Walraven en maakt allerhande systemen, onder meer voor sanitair.

In 2013 reikte Fentener van Vlissingen met zijn  Stichting Familie Onderneming voor het eerst de prijs uit. Toen won Gassan Diamonds uit Amsterdam. Vorig jaar was dat Westland Kaas uit het Noord-Hollandse Huizen. CEO Henny Westland zat dit jaar met Fentener van Vlissingen en enkele andere familieondernemers in de jury.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.