economie

Krijgen Grieken ‘geforceerde zegen’ eurolanden?

Door Nina Bogosavac - 25 juni 2015

Cruciale onderhandelingen tussen Griekenland en Europese schuldeisers worden donderdag voortgezet. In de nacht van woensdag op donderdag wisten de partijen wederom geen akkoord te bereiken.

In Brussel gaan onder anderen de Griekse premier Alexis Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in gesprek in een poging het eindelijk eens te worden over de Griekse hervormings- en besparingsplannen.

Deadline

Over zes dagen moet Griekenland een afbetaling aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) doen van 1.6 miljard euro, maar het land heeft het geld daarvoor niet in kas. Als er nu geen deal wordt bereikt, wacht het land een faillissement en een Grexit: het vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Het ultimatum van 1 juli zou harder zijn dan eerdere deadlines doordat niet alleen de honderden miljoenen euro’s moeten terugbetalen, maar op die dag ook formeel het hulpprogramma van de Europese Unie (EU) voor het land afloopt.

Zonder akkoord over de bezuinigingen en hervormingen die Athene moet doorvoeren, vervalt de 7,2 miljard euro die het kan krijgen.

Het gekibbel tussen Griekenland en de geldschieters duurt al maanden. De Grieken wijzen de bezuinigingseisen van de crediteuren consequent af, terwijl zij zelf niet met houdbare voorstellen komen.

Ook de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zitten vrijdag aan tafel. Bronnen in Brussel spreken over ‘constructieve’ gesprekken, maar verzuchten ook dat er nog veel werk moet worden verzet.

Doorbraak

De politieke leiders proberen met de voortdurende gesprekken een doorbraak te forceren zodat later donderdag de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) hun zegen kunnen uitspreken over een akkoord.

Het probleem betreft nu vooral de Griekse pensioenhervormingen. Die zouden volgens de geldschieters tekortschieten, blijkt uit een uitgelekt onderhandelingsdocument dat The Financial Times woensdag op zijn website publiceerde.

Uit het document blijkt onder meer dat de toezichthouders van de Europese Unie en het IMF willen dat de pensioenleeftijd in Griekenland sneller omhoog gaat dan de Grieken voorstellen. De Griekse regering wil deze in 2025 verhogen naar 67, terwijl de geldschieters willen dat dat al in 2022 gebeurt.

De pensioenkosten bedragen in Griekenland liefst 16 procent van het bruto binnenlands product (alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen). Het IMF wil dat Griekenland dit met minstens 1 procentpunt verlaagt.

Daarnaast moeten pensioenhervormingen die al in 2010 door de Grieken werden beloofd alsnog worden doorgevoerd. Ook zou de eigen bijdrage van gepensioneerden aan kosten voor de gezondheidszorg moeten worden opgekrikt.

De ECB gelastte vrijdag al een spoedberaad in over de noodtoestand bij de Griekse banken. Inwoners nemen massaal geld op uit de Griekse pinautomaten uit vrees voor een naderend faillissement.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.