economie

‘Nieuw voorstel Griekenland op tafel: hervormingen voor geld’

Door Nina Bogosavac - 26 juni 2015

Zaterdag komt de eurogroep opnieuw bijeen in Brussel voor een beraad over Griekenland, nadat vrijdag wederom geen akkoord werd bereikt over de aanpak van de huidige financiële situatie. Op tafel ligt nu een nieuw voorstel voor noodhulp in ruil voor pensioenhervormingen.

Met het nieuwe aanbod aan de Grieken proberen de EU-ministers van Financiën alsnog een akkoord te bereiken over de hervormings- en besparingsplannen die al maanden de gemoederen bezighouden.

Verlenging

De landen uit de eurozone, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) boden Athene vrijdag een verlenging aan van het huidige steunprogramma met vijf maanden, schrijft persbureau Reuters.

Daarnaast stellen ze ruim 15 miljard euro aan ‘hulpgeld’ ter beschikking voor de komende drie jaar. Dat is een derde van het huidige steunpakket, dat 1 juli afloopt. Dat stellen bronnen in Brussel.

Het voorstel geldt als een drukmiddel voor de Griekse premier Alexis Tsipras: in ruil voor het vullen van Athene’s schatkist, moet Griekenland de omstreden pensioenhervormingen in laten gaan. Griekenland heeft het geld nodig om een afbetaling aan het IMF te doen van 1,6 miljard euro.

Toezichthouders van de Europese Unie en het IMF willen dat de pensioenleeftijd in Griekenland sneller omhoog gaat dan de Grieken voorstellen. De Griekse regering wil deze in 2025 verhogen naar 67, terwijl de geldschieters willen dat dit al in 2022 gebeurt.

De pensioenkosten bedragen in Griekenland 16 procent van het bruto binnenlands product (alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen). Het IMF wil dat Griekenland dit met minstens 1 procentpunt verlaagt.

Daarnaast moeten pensioenhervormingen die al in 2010 door de Grieken werden beloofd alsnog worden doorgevoerd. Ook zou de eigen bijdrage van gepensioneerden aan kosten voor de gezondheidszorg moeten worden opgekrikt.

Hoopvol

Het voorstel voor extra financiële hulp werd ingebracht door regeringsleiders Angela Merkel en François Hollande tijdens een extra vergadering van de ministers voordat de Eurogroep zaterdag opnieuw in gesprek gaat.

Het is de bedoeling dat het akkoord dan wordt beklonken, zodat het Griekse parlement zondag zijn instemming kan geven aan de deal. Maandag kan het dan worden voorgelegd aan onder meer het Duitse parlement. De parlementaire goedkeuring zou dan nog precies op tijd zijn, voordat het huidige programma op dinsdag 30 juni middernacht afloopt.

Mogelijke scenario’s bij het mislukken van een deal, zou een faillissement zijn – technisch gezien is Griekenland al failliet –  of een ‘Grexit’: het vertrek van Griekenland uit de eurozone. Maar juridisch gezien kan Griekenland niet zomaar de eurozone of de Europese Unie verlaten. Beide partijen hebben evenveel machtsmiddelen, wat een akkoord bijzonder lastig maakt. Op dit moment is er ook niets geregeld over een vertrek uit de euro en staat er niets op papier.

Het eurogroep-overleg van vrijdag wordt een opmaat naar de EU-top, die om 16.00 uur in Brussel begint. Die top, met de leiders van alle 28 EU-lidstaten, stond al langer op de agenda. Eigenlijk zouden de hoofdthema’s de vluchtelingenproblematiek en de relatie met Rusland zijn, maar de top zal nu vrijwel zeker in het teken staan van de Griekse schuldenproblemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.