economie

Oostenrijk steunt Grieken: ‘Ik sta aan kant van bevolking’

Door Shari Deira - 17 juni 2015

Terwijl verschillende landen, en vooral hun burgers, steeds kritischer worden over Griekenland, neemt de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann het juist op voor de Grieken. Het land moet meer steun krijgen.

De socialist zegt tegen de Oostenrijkse zender ORF dat de Griekse bevolking al veel voor zijn kiezen heeft gekregen sinds het begin van de schuldencrisis.

Begrijpen

Faymann is kritisch over de eisen die de geldschieters, de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie, stellen aan Griekenland. ‘Ik weet dat er een aantal voorstellen is, ook van de instituties, die ik niet in orde vind,’ zegt de bondskanselier.

Faymann verwijst daarbij naar de hoge werkloosheid, en daarbij het ontbreken van een zorgverzekering en verhoging van de btw op medicijnen, waarvoor de geldschieters zouden pleiten. ‘Mensen in zo’n moeilijke situatie kunnen dit niet begrijpen.’

Tijdens een bezoek aan Griekenland, benadrukte Faymann dat hij de Griekse bevolking steunt: ‘Ik sta aan de kant van de Griekse bevolking, die in deze moeilijke situatie zitten en met nog meer nadelige gevolgen te maken krijgen.’

Hervormingen

Het lukt Griekenland en de geldschieters maar niet om een akkoord te bereiken over de financiële toekomst van het Zuid-Europese land. De Griekse regering heeft meer geld nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, maar de geldschieters willen dat de regering meer hervormt.

De Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën heeft in de Duitse krant Bild opnieuw aangedrongen op gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Verder pleit hij voor langere betaaltermijnen. Alleen op die manier zou Griekenland aflossing van de grote schulden garanderen.

Vernederen

Intussen zegt voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dat de Griekse regering de bevolking misleidt. Premier Alexis Tsipras zegt dat de geldschieters zijn land ‘vernederen’.

Niets van waar, zegt Juncker: ‘Ik neem het de Grieken kwalijk dat zij de Griekse bevolking dingen vertellen die niet overeenkomen met wat ik tegen de Griekse premier heb gezegd.’ Zo zegt Tsipras dat de geldschieters willen, dat hij het btw-tarief op elektriciteit en medicijnen verhoogt.

Volgens Juncker klopt dat niet: ‘Ik ben daar helemaal niet voor en de premier weet dat… over verhoging van de btw op medicijnen en elektriciteit. Dat zou een enorme fout zijn. Het debat in Griekenland en daarbuiten zou makkelijker zijn als de Griekse regering precies vertelt wat de Commissie daadwerkelijk voorstelt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.