economie

Overleg tussen Grieken en eurogroep geklapt

Door Tom Reijner - 27 juni 2015

Griekenland neemt niet langer deel aan het overleg tussen de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone. Dat betekent dat de deadline dinsdagavond – als het huidige steunprogramma eindigt – niet zal worden gehaald.

De eurogroep wilde niet instemmen met een door Griekenland gevraagde verlenging van het programma met een maand, zeggen bronnen in Brussel zaterdag.

Zonder geld

De achttien overgebleven landen praten vanavond verder, zonder de Griekse afgevaardigden. Dan zal er nadrukkelijk gesproken worden over een alternatief plan. Hoe en wat moet de komende uren, wellicht de komende nacht, duidelijk worden.

Komende dinsdagavond loopt het steunprogramma af, en zit Griekenland dus zonder geld. Dijsselbloem zei in een persconferentie dat deze deadline niet zal worden gehaald. Athene heeft de voorstellen van de internationale kredietverleners afgewezen. ‘Zeer spijtig,’ zei hij.  De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bevestigde die lezing.

De Griekse premier Alexis Tsipras kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag met een verrassende mededeling: hij wil op zondag 5 juli een referendum organiseren, waarin de bevolking van zijn land zich kan uitspreken voor of tegen het reddingsplan van de geldschieters. Stem vooral ‘nee’ zei hij op tv, maar als de Grieken voor stemmen, zal hij dat ook accepteren.

Pessimisme

Hij noemde het reddingsplan, waarover maar heel weinig bekend is, ‘vernederend’ voor de Griekse bevolking. Het referendumvoorstel werd met grote ergernis ontvangen door de geldschieters. De ministers van Financiën waren zeer pessimistisch gestemd voordat zij het eurogroep-overleg betraden.

Zo zei Dijsselbloem dat Griekenland met het referendumvoorstel de deur had dichtgegooid. Zijn Duitse collega Wolfgang Schaüble meldde dat niemand meer oplossingen ziet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.