economie

‘Positieve stap’ in Griekse onderhandelingen

Door Elif Isitman - 22 juni 2015

Op een speciale Eurotop over de Griekse schuldencrisis is een positieve stap gezet, stelde de voorzitter van de ingelaste top, Donald Tusk. Hij verwees naar de jongste voorstellen van Griekenland voor bezuinigingen en hervormingen. Hij acht een compromis mogelijk.

Tusk benaderde dat de ‘komende uren’ nog veel werk moet worden verzet. De onderhandelingen zouden uiterlijk woensdagavond zijn afgerond, zodat de Eurogroep van ministers van Financiën van de eurolanden zich dan over het compromis kan buigen.

Eerder op maandag toonden de ministers zich pessimistisch. ‘Ik heb zeer lage verwachtingen voor vandaag. Ik verwacht geen doorbraak,’ zei de Finse minister Alexander Stubb voorafgaand aan de vergadering. ‘Een verkwisting van onze airmiles,’ vindt hij het bezoek aan Brussel van alle ministers en regeringsleiders.

Ook zijn Ierse ambtsgenoot Michael Noonan toonde zich somber. Ondanks het feit dat de Grieken zondagavond nog met nieuwe voorstellen op de proppen kwamen, denkt hij dat er donderdag een extra overleg ingelast zal moeten worden. ‘Er was vannacht veel onduidelijkheid over de voorstellen en of de Grieken wel de goede hadden gestuurd’. Slechte voorbereiding, vindt Noonan.

Niet serieus

De Duitse minister Wolfgang Schäuble toonde zich wederom kritisch op het handelen van de Grieken: ‘Ik zie niet in hoe wij fatsoenlijk de eurotop van leiders kunnen voorbereiden zonder serieuze voorstellen’. Volgens de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, zou er maandag waarschijnlijk geen eindoordeel kunnen worden geveld omdat de ‘Griekse voorstellen pas net binnen zijn’. Er is nog tijd nodig om ze te beoordelen.

Wel hoopt hij dat de experts van de internationale geldschieters maandag al met een eerste oordeel kunnen komen. ‘Een deal moet wel stand houden,’ vindt hij, ‘we moeten hier over drie maanden niet opnieuw zitten’. Maandagavond om 19.00 uur wordt het Griekse voorstel aan de Europese regeringsleiders gepresenteerd.

EU-vicevoorzitter Valdis Dombrovski noemde de voorstellen van Griekenland een ‘welkome stap’ maar verwacht ook dat de eurogroep deze week nog vaker bij elkaar zal moeten komen.

Premier Mark Rutte wilde voorafgaand aan de top met de Europese regeringsleiders nog niets zeggen over de kansen op een deal over de Griekse schuldencrisis. Ook hij wil eerst het oordeel afwachten van de geldschieters op de jongste Griekse voorstellen.

Wat staat er in het aangepaste voorstel van Tsipras? Volgens de Griekse krant Kathimerini, die de laatste pagina van het document zou hebben ingezien, heeft Tsipras de geldschieters voorgesteld dit jaar ter waarde van 1,51 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te besparen en volgend jaar een bedrag met een omvang van 2,87 procent van het bbp.

Tsipras zou maatregelen hebben voorgesteld om de overheidsfinanciën te verbeteren, zoals hervormingen van het pensioenstelsel, een aantal btw-verhogingen, een hogere belasting op hoge winsten (winst van meer dan 500.000 euro), betere bestrijding van belastingontduiking en een beperking op defensie-uitgaven. Alles bij elkaar zou Tsipras hiermee 7,9 denken te kunnen besparen.

Miljarden

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandagochtend opnieuw noodsteun moeten verlenen aan de Griekse banken. Het bedrag dat als zogenoemde Emergency Liquidity Assistance (ELA) kan worden verleend werd voor de derde keer binnen een week verhoogd. De extra steun is nodig omdat Griekse banken de afgelopen dagen miljarden euro’s zagen wegstromen: Grieken nemen en masse geld op bij de banken vanwege de onzekerheid over hun economische toekomst.

Volgens de voorzitter van de Oostenrijkse centrale bank Ewald Nowotny wordt per dag gekeken naar welke steun de Griekse banken nodig hebben. Aan de hand van de uitkomsten van de eurotop maandag zal dus worden bepaald of nog verdere uitbreiding van de steun noodzakelijk is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.