economie

Rutte: voortekenen Griekenland niet gunstig

Door Shari Deira - 25 juni 2015

Bereiken de geldschieters en Griekenland tijdens de EU-top in Brussel een akkoord? Dat kan nog moeilijk worden, zegt premier Mark Rutte (VVD). ‘De voortekenen zijn niet gunstig, maar ik hoop natuurlijk dat de eurogroep er uitkomt vanmiddag.’

Rutte zei dat donderdag in Brussel voorafgaand aan de Europese top. De premier hoopt nog steeds dat de onderhandelende partijen overeenstemming bereiken.

‘We blijven er natuurlijk op aansturen dat er vandaag besluiten genomen worden, en als het enigszins kan door de eurogroep.’

Voorstel

Vertegenwoordigers van Griekenland en de geldschieters hebben donderdag opnieuw overlegd, nadat zij woensdagavond geen akkoord konden bereiken. Volgens bronnen is er nu een door alle geldschieters unaniem goedgekeurd voorstel naar de eurogroep gestuurd.

Deze voorstellen van de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank zouden de basis kunnen vormen voor een akkoord. Het gaat dus niet om voorstellen waar zowel de Grieken als de geldschieters het over eens zijn.

Belastingverhoging

Het zou onder meer gaan om aanpassingen van de inkomstenbelasting, een verhoging van belasting voor bedrijven en hervorming van de pensioenen. Vooral met dat laatste hebben de Grieken nogal moeite.

Griekenland zou ook een voorstel naar de eurogroep hebben gestuurd, meldt een verslaggever van persbureau Bloomberg. Er liggen dus twee aparte voorstellen op tafel.

Pessimisme

Bij het overleg eerder vandaag waren onder anderen de Griekse premier Alexis Tsipras, ECB-president Mario Draghi en IMF-topvrouw Christine Lagarde. Ingewijden zeggen dat pessimisme de boventoon is in Brussel. ‘De Grieken wijzen alles af.’ Of er daadwerkelijk een akkoord komt, is nog maar zeer de vraag.

Het is belangrijk dat er snel een akkoord is, omdat aan het eind van deze maand het huidige steunprogramma van Griekenland afloopt. Dan zou het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.